Deze vrienden knapten een oude boot op en voeren helemaal naar Parijs

Het is een Westlandse mythe: je zou met een platte schuit naar Parijs kunnen varen. Van oudere generaties hoorden Jeroen de Groot en Jarin Zwinkels er over en nu zijn ze zelf bezig aan de overtocht. Gisteren voeren ze vlak langs de Eiffeltoren.

Ze stonden al bekend als de Hielke en Sietse Klinkhamer van het Westland: jaren geleden knapten Jeroen de Groot (28) en Jarin Zwinkels (23) samen een oude Westlander, een oude boot met platte bodem, op. ,,Met de originele klinknagels en al.’’ 1440 uur stopten ze in de schuit, waar ze sindsdien misschien nog wel meer uren mee hebben gevaren. Maar nu zijn ze aan het klapstuk bezig: een reis van Kwintsheul, bij Den Haag, naar Parijs.

,,Poeh, ja hoe zijn we op het idee gekomen”, zegt De Groot. ,,Ik denk dat dat was toen iemand vertelde dat dit mogelijk was: van Westland naar Parijs varen met de schuit. Een van die ouwe rotten die we tegenkwamen op zeilwedstrijden en zo. Dat vonden we dik en dat wilden we ook. Vorig jaar hebben we de knoop doorgehakt en zijn we gaan plannen.”

Ze hebben de Westlander, zo heet zo’n platte schuit die vroeger werd gebruikt om goederen naar de veiling te brengen, ingericht met een keukentje, slaapplekken en een overkapping. Omdat ze het vaartuig met hun eigen handen hebben opgeknapt, kennen ze elke centimeter en is een technisch mankement zo opgelost.

Lees het gehele artikel met video op de bron: AD, alleen voor abonnees

Afbeelding: video AD