Den Helder viert nautische historie met Woodenboat Festival en Jutterhavendagen

Willemsoord maakt zich op voor een bijzonder feestelijk weekeinde. De maritieme geschiedenis van Den Helder wordt opnieuw gevierd dit jaar. Op 2 en 3 juli biedt de Oude Rijkswerf gastvrijheid aan zowel de Jutterhavendagen als het Woodenboat Festival.

Lang was onzeker of de gekoesterde Helderse evenementen dit jaar doorgang zouden kunnen vinden. Toen de seinen uiteindelijk op groen gingen moest de organisatie snel schakelen om vervolgens alle zeilen bij te zetten. Sikina Pinchetti en Petra Clowting, twee powervrouwen in de wereld van evenementorganisatie, bundelden de krachten. „We tonen de museumhaven in al haar pracht”, aldus Clowting. „Maar daar willen we de volgende keer toch graag net wat meer tijd voor.”

Onlosmakelijk
Het evenement, dat is voortgekomen uit de Visserijdagen, kent een roerige geschiedenis. „Na de teloorgang van de Visserijdagen bleef de behoefte bestaan in de stad om het nautische karakter en het nautisch kwartier te vieren”, vertelt Pinchetti. „De haven en de zeevaart is onlosmakelijk met de stad verbonden. Eigenlijk net toen de viering met Jutterhavendagen en Woodenboat Festival smoel begon te krijgen sloeg corona toe. Maar met Helderse nuchterheid en voortvarendheid hebben we ook deze horde weten te nemen.”

Er komen maar liefst zeventig houten boten naar het festival. Dat is best nog even een dingetje om die allemaal een passend plekje te geven. De Museumhaven is ook zonder festiviteiten al een bezoekje waard met historische schepen en gebouwen. We doen daar dit weekeinde nog een behoorlijk schepje bovenop. We tonen de boten niet alleen in het water, maar ook in de Stadshal van theater De Kampanje.”

„Supertof, en een goed voorbeeld van de kruisbestuiving waar we naar op zoek waren”, zegt Pinchetti lachend. „Bert van Baar, botenbouwer in de Medemblikkerloods en organisator van het Woodenboat Festival, bleek de Stadshal van buurman De Kampanje niet van binnen te kennen. Nu wel, en ik durf wel te zeggen dat het nu nog blijere buren zijn geworden.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Kijk voor het Houten Boten Festival ook dit artikel in de Scheepvaartkrant