Delfzijl wil bijdrage leveren aan onderhoud schip Zeekadetkorps

Het opleidingsschip van het Zeekadetkorps in Delfzijl is toe aan een flinke onderhoudsbeurt. De gemeente Delfzijl wil daar 30.000 euro aan bijdragen. De raad neemt op donderdag 26 maart een beslissing over de subsidie.

Het schip, de Naarden, dient onder meer als clubhuis voor de vereniging. Om het schip als onderkomen te kunnen gebruiken, is 83.500 euro nodig. De vereniging heeft zelf via sponsoring en fondsenwerving ruim 50.000 euro bij elkaar verzameld. De gemeente wil het resterende deel bijdragen.

Scheepsvak leren
Bij het Zeekadetkorps leren jongeren over het leven op een schip. Zo maken ze kennis met roeien, zeilen en de techniek en onderhoud van schepen. Een deel van hen stroomt door naar maritieme beroepen via de Zeevaartschool of andere technische opleidingen in de regio.

Erfgoed
Het schip, de Naarden, is een voormalige mijnenveger van de Koninklijke Marine en geregistreerd als Varend Erfgoed. Het werd tot 2000 onderhouden met hulp en subsidie in natura via de marine, maar nu niet meer. Het is één van de twee laatste twee schepen van dit type mijnenveger in Nederland.