Delftse mysteries: Wat doet dat witte schip tegenover Húszar daar eigenlijk?

In de Kolk (het water tegenover Huszár) is de historische, witte zeilboot niet uit het plaatje weg te denken. De tjalk, zoals dit zeilend vrachtschip eigenlijk heet, hoort helemaal thuis in dit Delftse stukje Schie. Maar vaart hij eigenlijk nog wel eens of ligt hij daar vooral een beetje mooi te wezen? Wij zochten het voor je uit.

Voor het antwoord kloppen we aan bij de boot, waar gelukkig wel iemand ‘thuis’ is. Eigenaar Hans Bisauyer komt het dek op en vertelt dat hoewel het misschien líȷ́kt alsof de boot zich niet verroert, deze toch af en toe een paar dagen weg is. Ongeveer drie keer per jaar is Hans met zijn zeilschip op stap. Maar dat zijn niet zomaar pleziertochtjes.

Goede voorbereiding
‘’Een keer in de vijf jaar moet hij naar de scheepswerf voor onderhoud. De andere tochtjes die we maken, zijn vaak om te blijven oefenen met het varen van deze boot. Bijvoorbeeld met het omlaag halen van hoge masten. Het kost vaak al een hele dag om deze naar beneden te halen. Ik moet zo’n tocht erg goed voorbereiden en bedenken: waar zijn de bruggen hoog genoeg, of waar moeten we juist aan het werk?’’

Het is dus best een onderneming om met de boot te gaan varen. Hans heeft hem al dertig jaar en gebruikt zijn tjalk dan ook vaker als hij rustig in het water ligt. In die tijd fungeert de boot als een heerlijk schommelende werkruimte voor Hans. En natuurlijk ook als blikvanger in de zuidkolk!