Delfshaven400 gaat door in alternatieve vorm

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de Pilgrims vanuit Delfshaven naar Amerika vertrokken. Deze historische gebeurtenis bezorgde Delfshaven een plekje in de geschiedenisboeken. De vertrekhaven van de Pilgrims is vandaag de dag een thuishaven voor duizenden Rotterdammers. Sommigen zijn er geboren, anderen wonen er pas net. Samen veranderden zij het Hollandse haventje in een multiculturele microkosmos, een melting pot, so to speak. Delfshaven400, dat eerst in vier themaweekenden zou plaatsvinden, start deze week een doorlopende reeks activiteiten die de veelzijdige wijk en haar historie in de spotlights zetten.

Halve Maen in Delfshaven
Sinds zondag 7 juni ligt de Halve Maen, een getrouwe replica van het 17e eeuwse zeilschip, in de Achterhaven van Delfshaven. Een prachtig stoer en levensecht zeilschip net zoals de Mayflower, het schip waarmee de Pilgrims de oceaan naar Amerika trotseerden. Op 12 juni wordt het museumschip geopend waarna het tot 7 augustus te bezoeken zal zijn. Kom aan boord en zie de verhalen van de ontdekkingsreizigers tot leven komen.

Vier eeuwen komen en gaan
Het programma van Delfshaven400 vertelt in afgeslankte vorm het verhaal van vier eeuwen komen en gaan. Zo kan je naast een bezoek aan het schip de Halve Maen ook een deel van de route van de Pilgrim Fathers op het water beleven met de Hollandse Vloot. Terug in de tijd ga je ook met digitale tijdsmachine TimeTransit waarmee je vanaf half juli door het Delfshaven van 1620 kan lopen en digitaal verhalen van bewoners van toen en nu kan bekijken en beluisteren. In de Pelgrimvaderskerk is vanaf 17 juli een vernieuwde tentoonstelling te zien die de geschiedenis van de Pilgrims toont en documentairemakers van Petites Images en Kinderatelier Punt 5 laten met thematische expo’s verschillende verhalen uit de wijk tot leven komen. Ook in de buitenruimte.