DelfSail staat al in juni 2021 op de agenda

Fans van DelfSail die het evenement voor 2022 in hun agenda hebben geschreven, kunnen dat doorstrepen. Het evenement vindt al in juni 20121 plaats. De reden voor het naar voren halen van het evenement ligt in Harlingen.

Harlingen en Delfzijl werden beide gekozen om gastheer te zijn van het internationale zeilevenement de Tall Ships Races in 2022. Harlingen zag dit wel zitten. Voorzitter Jan Koolhof van de Stichting DelfSail hoorde een paar weken geleden over dit voornemen. „We hebben meteen gezegd dat we daar als bestuur goed over moesten nadenken.”

Het leek het bestuur niet handig om binnen veertien dagen twee van zulke grote evenementen te organiseren in de havensteden die zo dicht bij elkaar liggen. „Dat is voor het publiek niet goed en ook voor de sponsors niet. We hebben daarom besloten ons terug te trekken.”

Koolhof is van mening dat het beter is voor de Nederlandse havens en tall ships om de evenementen te spreiden. En dus vindt de zevende editie van DelfSail een jaar eerder plaats.

Gaat dat lukken? „Ja, absoluut. We hebben het plan al klaarliggen. We moeten nu alleen meer tempo maken.”

De verplaatsing heeft ook voordelen. Zo vindt het evenement nu in juni plaats. Anders was het in augustus geweest. „Dan zijn er veel meer mensen op vakantie, dus wat dat betreft komt dit goed uit.”