Nieuws

De Witte Swaen als bijzondere geschiedenisles

EOC
FVEN

Binnenkort verhuist de Witte Swaen weer naar de winterstek aan de Noorderhaven in Harlingen. Nog een proefvaart om te kijken hoe de verplicht ingebouwde motor werkt en dan zit het werk aan de bouw van het expeditieschip van de Terschellinger ontdekkingsreiziger Willem Barentsz er voor dit jaar weer op. Door de coronapandemie eerder dan voorzien, maar bouwmeester Gerald de Weerdt wil geen risico nemen met de leden van de bouwploeg.

,,Het zijn over het algemeen oudere mensen en het gereedschap gaat vaak van hand tot hand’’, zegt De Weerdt. ,,Ook is het vanwege het werk soms lastig om voldoende afstand te kunnen houden. Ach, een jaartje langer bouwen maakt ook niet zoveel uit.’’ De romp aan de buitenzijde, de tuigage en zeilen zijn in ieder geval gereed.

In Harlingen wordt al ruim tien jaar aan het schip gewerkt. Bouwmeester en architect De Weerdt (72) heeft veel zelf moeten uitvinden, want oorspronkelijke bouwtekeningen zijn er niet. Een uitdaging derhalve, die hij met plezier is aangegaan. ,,Ik ben al veertig jaar bezig met historische scheepsbouw. Hij werkte onder meer vijftien jaar bij het Instituut voor scheepsarcheologie in Ketelhaven, in Dronten. Ook was hij zo’n twintig jaar geleden in Amerika nauw betrokken bij de bouw van een replica van de Onrust.

Vast in het poolijs
De publiekspresentatie van het schip stond oorspronkelijk in de agenda voor dit jaar, tijdens Sail Amsterdam. Directeur Vaaractiviteiten Mark van Splunter durft er nu geen stellige uitspraken over te doen. De coronacrisis zorgt voor veel onzekerheid. Ook over het uiteindelijke doel, om met het schip de reis ‘om de Noord’ naar China te maken. Een reis waaraan Barentsz drie keer begon, maar die steeds in het poolijs vastliep. De laatste reis in 1596 werd hem uiteindelijk fataal.

Lees het uitgebreide artikel op de bron: LC Plus, alleen voor abonnees

Of kijk op de site van de Witte Swaen