De vrouwe Helena van Woudsend gestrand bij Jutland

Wil je naar Zweden, Finland of de Oostzee-kust varen, dan moet je langs Denemarken en door de Sont varen, en dat eist zijn tol. Veel Friese schepen voeren op de Oostzee en betaalden er de nodige tol. De gegevens zijn eeuwenlang vastgelegd en nog steeds beschikbaar in de tolregister.

Eén van de schepen die daar doorheen gingen was het kofschip ‘de Vrouwe Helena van Woudsend’. In een video van het Friesch Scheepvaartmuseum vertelt directeur Meindert Seffinga het verhaal achter de stranding in 1835 van het schip, aan de hand van een schilderij dat in het Fries Scheepvaart Museum hangt. Het is één van de video’s die het museum onder de titel ‘Reis door Europa’ op Facebook plaatst tijdens de huidige lockdown.

Het schip was eigendom van een partenrederij, waardoor het risico bij stranding werd gedeeld over verschillende partenhouders. Het schilderij was van de gezusters Westra uit Woudsend, bekend van de Berenburg van de dames Westra. Zij zijn de nazaten van één van de eigenaren van destijds en zij schonken het aan het museum.

Bekijk hier het verhaal van de ‘Vrouwe Helena van Woudsend’

Daar vind je ook meer video’s van het Fries Scheepvaart Museum.

Of bekijk alle video’s van het museum hieronder, met oa een verhaal van palingaken, hoerenhondjes en andere.