Nieuws

De Vrouwe Christina te koop: Een luxe ‘paviljoentjalk’ gebouwd door Feadship

EOC
FVEN

Een bijzonder schip staat te koop: de ‘paviljoentjalk’ Vrouwe Christina die in 1957 door Feadship als luxe jacht werd gebouwd. Het was het 37e schip dat Feadship te water liet. De vraagprijs van deze klassieker bedraagt € 1.750.000,-. Het onderstaande artikel over de geschiedenis werd eerder gepubliceerd in de tweede editie van ‘Feadship Heritage World’.

Miljonair Henri Krijnen was verheugd om het klassieke Feadship De Vrouwe Christina in het Caribisch gebied in 2002 te ontdekken. Toen hij in de archieven dook, ontdekte hij dat dit prachtige jacht van 23 meter veel had meegemaakt sinds haar tewaterlating in 1957. Zoals Henri in dit zelf geschreven artikel uitlegt, ging het ook niet allemaal van een leien dakje na het kopen van dit Feadship-erfgoed. Twee refits waren nodig voordat De Vrouwe Christina in haar oude glorie was hersteld.

In 1955 kwam Charles Donnelley – de toenmalige agent van Feadship in de Verenigde Staten– in contact met een bekende professor in de geneeskunde, Crawford Failey genaamd. Donnelley voer op dat moment op de wateren van Connecticut in De Grote Beer, een traditioneel Nederlands botterschip.

Failey wilde aanvankelijk een soortgelijk schip kopen, maar het werd duidelijk dat ze te klein zou zijn voor zijn grote gezin. In plaats daarvan stelde De Voogt een Feadship voor op basis van een ander traditioneel type Nederlands schip, de paviljoentjalk. Ontwerper Sebastian Vermeer vond dit ideaal om de binnenwateren van de Verenigde Staten te bevaren, en dat zou ze uiteindelijk bewijzen – maar niet voordat een paar minpuntjes waren opgelost tijdens de bouw.

Een noodlottig begin
Het werk aan het ontwerp duurde tot eind 1956 en veranderde verschillende keren, waaronder een verlenging van de romp. Begin 1957 ontstond er een ongelukkig conflict. Hoewel de heer Donnelley een geweldige vertegenwoordiger voor Feadship was geweest, had hij ook aanbetalingen geïnd zonder het geld naar de werven over te maken. Zo’n truc was makkelijker dan het leek in een tijd dat een telefoontje van Nederland naar de VS evenveel kon kosten als het weekloon van een vakman.

Feadship in gevaar
Het faillissement van Donnelley bracht de situatie aan het licht en bracht het voortbestaan ​​van de Feadship-groep in gevaar. Verschillende vertegenwoordigers vlogen over de Atlantische Oceaan om te praten met zowel professor Failey als Malcolm Forbes, die net opdracht hadden gegeven voor wat de eerste zou zijn van een aantal Feadships genaamd The Highlander. Deze twee heren kwamen overeen om de volledige koopsom van hun jachten vooruit te betalen, waardoor de werven de liquiditeit hadden die nodig was om weer aan het werk te gaan. De bouw van deze twee jachten speelden een sleutelrol in het behoud van Feadship als entiteit.

De dame krijgt vorm
Ook het interieur van De Vrouwe Christina was bijzonder. Dit is ontworpen door de huisarchitect van Feadship, Jan van Erven Dorens, die volgens de normen van de jaren vijftig een echte vernieuwer was. Hij liet veel houten en gegoten metalen decoraties maken bij de bekende beeldhouwer Anton Fortuin en De Vrouwe Christina werd op 28 september 1957 te water gelaten in aanwezigheid van professor Failey en zijn vrouw Christina, naar wie het jacht vernoemd is.

Lees het gehele Engelse artikel met meer geschiedenis op de bron: Feadship

Bekijk verschillende foto’s op de verkoopsite van de Valk