De Vrijbuiter vaart met een zeilschip vol bier, brood, mosselen én toeristen

Als je je ogen dicht doet op het schip ‘De Vrijbuiter’ waan je je even in vroeger tijden. De enige geluiden die je hoort komen van de wind, de zeilen en de mensen aan boord. Schipper Wiebe Radstake zet zijn schip in als een soort openbaar vervoer, met toeristen. Maar varend van Zierikzee naar Goes heeft hij ook Zeeuwse streekproducten aan boord.

Brood, bier, wijn, cider, zout en natuurlijk mosselen. Allemaal door het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’ erkende Zeeuwse streekproducten die vandaag in het ruim liggen. Althans, het eerste deel van de reis, want de meevarende toeristen mogen onderweg ook proeven.

De trip is niet enkel bedoeld ter promotie van de voedingsmiddelen maar ook om de opvarenden bewuster te maken van de mogelijkheden volgens schipper Radstake: “Dit schip zeilt en binnenkort komt hier een elektromotor in. Dat betekent dat je altijd kan varen zonder uitstoot en dat onze droom van volledig groen zijn nog dichterbij komt.”

Zuinig zijn op wat we hebben
Het milieu gaat Wiebe Radstake aan het hart. “We moeten zuinig zijn op wat we hebben en door de beurtvaart bijvoorbeeld weer nieuw leven in te blazen helpt dat. Het is een beroep dat bijna verdwenen was. Het is mijn trots dat ik dit nu een beetje aan mensen kan overgeven dat dit een goede optie is. En het is ook leuk voor toeristen om mee te varen en te zien hoe we dit doen.”

Ervaring met dit soort beurtvaart heeft Radstake genoeg. Hij voer zeven jaar op de ‘Tres Hombres’ een vrachtschip dat zonder motor de wereld over zeilde om rum, koffie en chocolade te vervoeren. “Het was mijn droom om daar ooit op te varen en de laatste twee jaar was ik kapitein. Nu is ‘De Vrijbuiter’ mijn droom. Ik wil mensen leren dat er meer is dan enkel zeehondjes kijken op de Oosterschelde.”

Lees het gehele artikel met twee video’s op de bron: Omroep Zeeland