De tonijnboot Biche, een zeilschip dat symbool staat voor het tonijnvissen

Het is de laatste dundee-thonier van de Atlantische Oceaan. Gebouwd in 1934 voor een visser uit Groisillon, heeft het zeilschip verschillende opmerkelijke verhalen meegemaakt. Tegenwoordig vertelt het schip het verhaal van de tonijn visserij en met zijn uithouders is het een van de bijzondere tuigages van de bijeenkomsten van maritiem erfgoed.

Een tonijnboot met een atypische geschiedenis
Biche is vernoemd naar de bijnaam van de eerste eigenaar: Ange Stéphan, bijgenaamd “Ange Biche”. Hij was een van de vele vissers van het eiland Groix, tijdens de hoogtijdagen van de tonijnvisserij. De Biche was 22 jaar actief in deze visserij, vanaf het moment dat het de scheepswerven van Chauffeteau in Les Sables d’Olonne verliet tot in 1956. Het schip werd daarna de slaapzaal met veertig bedden voor een Belgische zeilschool, charterschip in het Engels Kanaal en op de Noordzee. De tonijnboot verliet toen Frankrijk om na vele omzwervingen te worden gerestaureerd.

In 1991 besloot het Musée du Bateau de Douarnenez haar aan te schaffen. Maar het schip was in slechte staat en wegens gebrek aan middelen om een ​​restauratie uit te voeren, besloot het museum in 2003 om hem op het botenkerkhof van Port-Rhu te plaatsen.

De Biche tijdens de restauratie ©Les Amis du Biche

Het was in deze tijd dat de vereniging Les Amis du Biche werd geboren, met als doel de tonijnboot te redden en weer te laten varen. De boot wordt met de hulp van de Franse marine naar Lorient vervoerd, de Chantier du Guip wordt gekozen voor de restauratie. Er gingen enkele jaren voorbij voordat in 2009 de daadwerkelijke start van de bouw van de tonijnboot begon.

Biche biedt nu cruises aan die vertrekken vanaf de Atlantische kust, die een halve dag tot meer dan een week duren, afhankelijk van de wensen en het budget van elke persoon. De vereniging exploiteert het schip voor cruises voor het grote publiek of voor bedrijven, klassiek of thematisch.

Elk jaar voert de dundee ook een zestal tonijnviscampagnes uit in de Golf van Biskaje, met publiek aan boord. Ten slotte is het aanwezig ter gelegenheid van maritieme festiviteiten van het gebied en bij het begin van wedstrijden, met name om zich bekend te maken aan het schoolpubliek.

De leden van de vereniging Les Amis du Biche zijn nu begonnen aan een grootschalig project: de Atlantische Oceaan oversteken zoals de dundee Saint-Paul in 1923 deed.

Lees het gehele artikel op de bron: boatsnews

Of kijk hier voor alle info op de site van de Biche

Totale lengte : 32 m / Romplengte : 21 m
Breedte grootspant : 6,60 m
Diepgang : 3 m
Waterverplaatsing: 75 ton
Zeiloppervlak : 350 m² – 5 zeilen
Motor: 2 x 90 PK Perkins