De teloorgang van een grote ambitie: de Delft

Als zich geen mecenas aandient, eindigt het dit jaar voor De Delft. De repicla moest werklozen en Delfshaven vooruit helpen, maar bleef altijd zelf een schip in nood.

Al twintig jaar is het de droom om in Rotterdam één van de grootste replicaschepen ter wereld te bouwen. Een eerbetoon van 63 meter lang en 57 meter hoog aan De Delft uit Delfshaven, het zwaarbewapende linieschip uit 1783 dat handelsschepen begeleidde. Het bijbehorende leerwerktraject moest langdurig werkzoekenden vooruit helpen. Het historische schip zelf zou een toeristische trekpleister worden.

Maar de herbouw stagneerde, de kosten liepen op en het geldgebrek werd chronisch. De Delft bleef al die jaren een prehistorisch karkas langs de kade van de Schiehaven. Het werd een spookschip waar het Havenbedrijf, andere sponsoren en dit jaar uiteindelijk ook het college zich vanaf keerde – na 5 miljoen euro subsidie van zowel de gemeente als vanuit Europa. Deze week besloot het bestuur van De Delft het project binnen enkele weken te beëindigen, tenzij zich alsnog een investeerder aandient. Het personeel en de vrijwilligers zijn donderdag bijgepraat over de situatie.

De NRC schreef een uitgebreid artikel over de teloorgang van een grote ambitie: lees het hier