De Strontweek gaat door!

De vereniging Zeilvracht laat weten dat er in de Strontweek in ieder geval gevaren kan worden. De Beurtveer, Strontrace en Visserijdagen kunnen dus doorgaan. Dit zijn wedstrijden, ‘oefeningen onder zeil’ waarbij het ambacht van schipper en visser op de voorgrond staat. Op maandag 18 oktober zal de 47e editie van start gaan.

Er is volop in overleg met de gemeente voor de benodigde vergunningen voor de wal-activiteitenl, daarover is op dit moment nog onvoldoende duidelijkheid. Maar er kan in ieder geval worden gevaren. Alleen wanneer alle maatregelen zijn vervallen kan er een Strontweek incl. alle walactiviteiten georganiseerd worden.

Als dat niet het geval is ligt er het volgende plan: zowel de Strontrace als het Beurtveer zullen op maandag 18 oktober starten rond het middaguur ter hoogte van Workum. Deelnemende schepen worden gevraagd niet vooraf te verzamelen in de haven van Workum maar te vertrekken vanuit de eigen(thuis) haven of wellicht de havens van Stavoren of Makkum. Met deze zogenaamde “vliegende start” kunnen we toch dit jaar de 47e editie van de Strontrace en Het Beurtveer gaan varen! Als de maatregelen het toelaten zal zoveel mogelijk van het gebruikelijke programma worden georganiseerd.

Geen schepen in de haven van Workum heeft nogal wat consequenties voor allerlei zaken zoals journaals, inschrijving, vrachtbrieven, zakken mest aan boord nemen, schippersvergaderingen, loting, trackers, prijsuitreiking (in Stavoren?) enz. Hier denkt de organisatie de komende tijd over na en zij zullen de deelnemers hierover informeren.

Dit jaar is er een nieuwe klasse in de Strontrace: de vrije klasse. In de Vrije klasse kan worden deelgenomen zonder de “beperking” van het aantal bemanningsleden. Met hetzelfde reglement en dezelfde regels als de licht en de zware klass. Het gaat ook hier om dezelfde keuzes en dezelfde vaardigheden. Het enige verschil is dus het aantal bemanningsleden. Het is in deze klasse dus mogelijk om hetzelfde avontuur te beleven maar met meer handen aan dek. Wat is er mooier dan als afsluiter van het seizoen, met het hele team mee te doen aan de Strontrace in de vrije klasse?

Iedereen kijkt er naar uit en de organisatie hoopt op voldoende deelname om van de 47e Strontrace en Beurtveer op deze manier toch een mooi feestje te kunnen maken!

Doe mee en schrijf je in voor deze bijzondere editie van het Beurtveer en de Strontrace!

Afbeelding: misschien wordt het niet zo druk in Workum, maar gevaren wordt er, Foto: Vereniging Zeilvracht