Archeologie, Musea en Behoud

De poolpioniers van de Belgica

125 jaar geleden vertrokken Adrien de Gerlache en zijn bemanning met de Belgica naar de laatste blinde vlek op de wereldkaart: Antarctica. Ze kwamen er vast te zitten in het poolijs en schreven geschiedenis.

Niemand deed het hen ooit voor. De jonge, internationale bemanning van de Belgica kwam vast te zitten in het ijs, en moest er een jaar lang zien te overleven in de ijzige koude. Ze werden ziek door slechte voeding en kregen het mentaal extra moeilijk tijdens de lange poolnacht zonder daglicht. Maar ze bleven baanbrekend wetenschappelijk onderzoek doen: ze zetten nieuwe gebieden met Belgisch klinkende namen op de kaart en verzamelden onbekende fauna en flora.
Om zichzelf te bevrijden deden de expeditieleden het onmogelijke: met veel doorzettingsvermogen zaagden ze een weg door het ijs om hun schip bevrijden. Net voor een tweede poolwinter begon, zette de Belgica koers terug naar België.

Op 21 juni opende de expo ‘Naar Antarctica. De poolpioniers van de Belgica’ in het MAS. De expo, van 21 juni tot en met 3 november 2024 op de 3e verdieping van het MAS, toont hoe de mannen er wisten te overleven, wie er in hun voetsporen trad, en hoe het er vandaag aan toe gaat in Antarctica.
Buiten de tentoonstelling zijn er nog diverse lezingen, intieme concerten, workshops en ateliers (ook voor kinderen) en de nocturne. Ontdek het volledige programma/agenda op de website van het MAS.

De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met de International Polar Foundation.

Meer informatie op de website van het Museum Aan de Stroom in Antwerpen.