Nieuws

De ondergang van het VOC schip Westerbeek (1742)

FVEN
EOC

Eind 2020 publiceerde Martha Reijmers een boek over de ondergang van het VOC-schip Westerbeek in 1742, voor de kust van de Faeröer eilanden. Op de terugtocht vanuit Nederlands-Indië kwam het schip voor het woeste eiland Suðuroy in de problemen. Gezonde bemanningsleden wisten zich met veel moeite in veiligheid te brengen en moesten vervolgens overwinteren op de eilanden. Op de Faeröer eilanden is deze geschiedenis, anders dan in Nederland, vrij bekend. Voor Historiek schreef Reijmers een verkort artikel over de belevenissen van de bemanningsleden en de gevolgen die hun komst had voor de eilandbewoners.

Westerbeek 1742
Op 2 september 1742 verging voor de kust van het Faeröer eiland Suðuroy het VOC-schip de Westerbeek. Van de 91 bemanningsleden overleefden 80 mannen de ramp. 10 mannen konden nog voor de winter met Deense schepen mee naar het vasteland van Europa. De overige 70 moesten noodgedwongen de winter op de eilanden blijven. Zij werden in juni 1743 door het Nederlandse schip Mercurius opgehaald.

Zonder ongelukken had het VOC-schip Westerbeek twintig jaar gevaren tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Oost-Indië. Het schip was een hekboot, in 1722 gebouwd in Amsterdam, met een laadvermogen van 650 ton, een lengte van 130 voet en 3 masten. De 45 meter hoge hoofdmast zou later bij de schipbreuk op de Faeröer eilanden, de redding van de bemanning zijn.

Lees het gehele verhaal op de bron: Historiek

Of kijk hier voor info over het boek, dat alleen direct bij uitgeverij Veliero te bestellen is. Prijs € 22,50 + € 2,00 bijdrage aan verzendkosten

Afbeelding: Adolf van der Laan : Ets: een Hollandse hekboot , in zijn wenden Leggende (Fries Scheepvaartsmuseum, Objectnummer FSM -1978-207)