Nieuws

De Marieje zoekt schippers

FVEN
EOC

De Deense Galjas “Marieje” vaart sinds 1983 in Nederland. Ze is eigendom van de coöperatieve vereniging Marieje, die zich ten doel stelt om zonder winstoogmerk samen met haar leden het 122 jaar oude schip in de vaart te houden.
De nautische verantwoordelijkheid aan boord ligt bij een van de schippers. Voor deze schippersgroep zoeken wij versterking. Als je:

  • vertrouwd bent met de tuigage en het manoeuvreren met een schip als Marieje
  • bekend bent op ons primaire vaargebied: westelijke Waddenzee en IJsselmeer
  • in bezit bent van Klein Vaarbewijs 2 en marifooncertificaat Marcom B
  • je goed voelt bij een coöperatieve samenwerking met de leden
  • 3 tot 5 vaartochten per seizoen als vrijwilliger beschikbaar bent

dan willen we graag met je in gesprek over jouw mogelijkheden om schipper te worden op de Marieje.

Marieje is gebouwd in Faaborg, Denemarken in 1898. Het is een Deens houten zeilschip, type galjas, oorspronkelijk bedoeld voor de vrachtvaart en als zodanig ook tot 31 maart 1967 gebruikt. De Marieje is in 1982 in Nederlandse handen gekomen. Het is een handzaam scheepje dat met 12 opvarenden wordt gevaren vanuit Harlingen. Meestal zijn dat weekends of soms midweken.

Hoogzomer vertrekken we voor een week of zeven voor een langere reis: Denemarken, Zweden, Franse en Engelse kust en Kanaaleilanden. Ze voldoet aan alle eisen voor dit vaargebied. Tijdens de zomerreis wisselt de bemanning wekelijks met een estafettesysteem.

Marieje is uitstekend onderhouden. Elk jaar krijgt ze een professionele werfbeurt, maar het lopende onderhoud wordt vooral door de leden zelf uitgevoerd. De betrokkenheid van de leden is groot, ook tijdens de vaart. Ondanks de collectieve cultuur staat het gezag van de schipper buiten discussie.

Voor meer informatie zie www.Marieje.nl (let op: we zijn hard bezig de site te vernieuwen), stuur een mail naar voorzitter-a@marieje.nl of neem contact op met Servaas van Dusseldorp 06-43257054 of Bert Oldenhuis 06-55841861

Afbeelding: Marieje, © Bert Oldenhuis