De Leefwerf moet haven delen met luxe jachten

Aan het Wantij in Dordrecht moest een verzameling historische schepen komen te liggen. Inmiddels liggen er vijf varende monumenten, maar of er verder uitgebreid kan worden, is nog maar de vraag.

In september vertelde Jos Hubens van het Binnenvaartmuseum in het programma Op Pad Met Ad over hoe het er nu voorstaat. “De Leefwerf wil graag uitbreiden, we willen er eigenlijk nog 5 schepen bij”. Maar projectontwikkelaar OCW gooide roet in het eten. Die dacht namelijk dat ze de hele haven konden gebruiken. Daar konden de bewoners van de huizen die op de landtong gebouwd zouden worden, hun boten en jachten neerleggen. Hubens weet niet precies hoe dat gegaan is, wat de gemeente destijds heeft toegezegd. “Wij hebben alleen gekeken naar onze eigen plannen”, geeft hij toe.

Na veel overleg is er een overeenkomst bereikt: beide partijen hebben de beschikking over de helft van de haven gekregen. De projectontwikkelaar liet in een reactie weten bang te zijn dat de huizen minder waard zullen worden, als ze uitkijken op oude schepen. Volgens Hubens zal De Leefwerf alleen maar waarde vermeerderend werken. “Er gebeurt hier iets, het is een levendige plek.” Hij denkt ook dat oude schepen en nieuwe jachten prima naast elkaar kunnen liggen. “We zijn blij met de helft van de haven, al zouden we natuurlijk liever de hele haven gebruiken”, geeft hij toe.

Bekijk hier of hieronder de aflevering van Op pad met Ad’ over de Leefwerf

Afbeelding: het oorspronkelijke plan van de Leefwerf