De Joseph Conrad

Frank Hellsten is gegrepen door oude foto’s van zeilschepen. Hij kleurt de zwartwit foto’s in en maakt er prachtige levendige plaatjes van. Dit keer het schip Joseph Conrad gefotografeerd in Australië door Allan C. Groen. Zijn restauratie en kleurisatie is van de originele afbeelding in het archief van de Staatsbibliotheek Victoria. Er wordt geen datum gegeven, maar de schatting is dat Green deze foto midden jaren ‘ 1930 heeft geschoten. Het driemast volschip is ‘bijgelegd’, de grote mast is bak gebrast.

Het Mystic Seaport Museum (Mystic, CT, USA) waar de Joseph Conrad ligt en te bezoeken is, geeft deze samenvatting van de geschiedenis van het schip:

′′Het opleidingschip Joseph Conrad voer onder drie verschillende vlaggen voordat hij permanent in Mystic Seaport Museum in 1947. Het schip werd in Kopenhagen gebouwd in 1882 als Georg Stage, genoemd naar de zoon van Frederik Stage, een prominente reder. Het 34 meter lange schip is een van de kleinste volgetuigde schepen die zijn gebouwd, en het was ontworpen om tachtig jongens te huisvesten in opleiding voor de Deense koopvaardij. Van haar doop tot aan haar verkoop in 1934 hebben meer dan 4,000 cadetten in zes maandse opleidingen op de Oostzee en Noordzee gevaren. In 1905 werd de Georg Stage door een Brits vrachtschip naar aangevaren en zonk het schip, waarbij 22 jonge mannen omkwamen. het schip werd geborgen en hersteld en hervatte haar carrière al snel.

Na 52 jaar kocht Alan Villiers haar in 1934. Onder de Britse vlag, en hernoemd tot Joseph Conrad, nam kapitein Villiers haar mee op een reis van 58,000 km over de hele wereld, die meer dan twee jaar duurde. Opnieuw waren jongens haar bemanning.

In 1936 kocht George Huntington Hartford haar, liet een moderne motor plaatsen en gebruikte haar drie jaar als privé jacht. In 1939 werd de Conrad door Hartford overgedragen naar de Amerikaanse Maritieme Commissie en bleef tot 1945 in dienst als een Amerikaans marine-trainingsschip. Na een tweejarige lay-up werd ze, dankzij het Congres, eigendom van Mystic Seaport Musea.

In Mystic Seaport Museum is de Conrad nu een tentoonstelling-schip en een trainingsschip voor het Mystic Mariner Program en de educatieve programma ‘ s van het Museum. Hoewel ze niet langer naar zee gaat, blijft ze haar oorspronkelijke doel waarmaken.

Frank Hellsten plaats vaker ingekleurde afbeeldingen op de Facebook site van European Maritime Heritage