De Hydrograaf nu ook als modelbouwschip

World of Paperships heeft het voormalige stoomschip Hydrograaf als 1:250 model in kartonbouw. De echte Hydrograaf vaart veel in binnen- en buitenland bij maritieme manifestaties, maar is ook bekend als de Pakjesboot nummer 12, die op de TV Sinterklaas naar Nederland laat komen.

De Hydrograaf werd in 1909-1910 gebouwd in Rotterdam met twee kolengestookte stoommachines. Het was een hydrografisch opnemingsvaartuig van de Marine. Door haar geringe diepgang van 1.80 m kon het in vrijwel geheel Nederland dienst doen. Het schip voer niet in de grijze kleuren van de marine, maar had een zwarte romp en gele opbouw.

De Hydrograaf werd diverse keren gebruikt als koninklijk jacht tijdens bezoeken van koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana aan plaatsen in de Zuid-Hollandse en Zeeuwse wateren. In het achterschip was benedendeks een speciale hut voor dit doel ingericht.

In de oorlog was het schip in Engeland als logementsschip, na de oorlog voer het weer als opnemingsvaartuig voor de Koninklijke marine tot 1962. Het schip werd toen verenigingsschip van het Zeekadetkorps te Rotterdam. Later kwam het bij de korpsen van Den Helder en Amsterdam terecht.

De Hydrograaf als partyschip voor Hollands Glorie

Door geldgebrek ging de conditie van het schip echter hard achteruit, liggend in de voormalige Zouthaven in Amsterdam. Eind 1983 werd het schip verkocht aan Harry Smit, die daarvoor in de havens om het IJsselmeer al vele botters, aken en blazers had opgeknapt. De Hydrograaf werd volledig gerestaureerd, binnen afgetimmerd als luxueuze salonboot en voorzien van twee Rolls-Royce dieselmotoren om er dagtochten mee te maken met gezelschappen. Tijdens de zeilmanifestatie Sail Amsterdam 1985 maakte het schip zijn debuut. Sindsdien is de Hydrograaf met als thuishaven Amsterdam te huur als partyschip.

Kijk hier voor meer info over het karton model

Voor info over het huren van de Hydrograaf kijk je hier