De geschiedenis van Hendrik en Matje Kieboom op de Nooit Volmaakt

Het jaar 1940 is nog maar twee dagen oud als de 37-jarige Matje Kieboom-Heins aan boord van de tjalk Nooit Volmaakt onwel wordt en tegen het kacheltje in het vooronder valt. Ze loopt daarbij zulke ernstige brandwonden op, dat ze op 6 januari in het ziekenhuis van Dordrecht komt te overlijden.

Schipper Hendrik Kieboom beschrijft het trieste lot van zijn vrouw in zijn notitieboekje. ‘Oud geworden M. Heins, 37 jaar en 9 maanden.’ Hendrik Kieboom is geboren op 4 februari 1900 in Werkendam als zoon van Leendert Kieboom (1864-1935). Hij stamt uit een echt schippersgeslacht.

De vijf schipperskinderen, Leen, Wijnand, Mientje, Bets en Jan, moeten na het trieste ongeval hun moeder al jong missen. De tjalk Nooit Volmaakt ligt in januari 1940 in Blaton, tegen de Franse grens. Hoewel het ongeluk in de avond is gebeurd, duurt het tot de volgende ochtend 3 januari alvorens een legerambulance Matje Heijns ophaalt om haar naar Dordrecht te brengen. Schipper Hendrik en de twee jongste kinderen Bets en Jan mogen meerijden in de ambulance, Jantje beleeft die dag zijn vierde verjaardag.

Lees het uitgebreide artikel van Hannie Visser-Kieboom in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Afbeelding: De Nooit Volmaakt laadt in 1932 vlas in ’s Gravendeel. Het is niet bekend welke mensen op de foto staan. (Foto’s collectie familie Kieboom)

RVEN
EOC