De ewer Bertha wordt opnieuw gerestaureerd

De bezaan ewer Bertha wordt weer onder handen genomen. Deze zomer is het schip in andere handen overgegaan en wordt er hard aan gewerkt. Het plan is een periode van minimaal drie jaar om het schip weer in goede conditie te krijgen.

De Bertha is in 1900 gebouwd op de scheepswerf Fack te Idzehoe in Duitsland. Ze werd gebouwd voor de kleine handelsvaart. Ze vervoerde allerlei goederen langs de kustgebieden en maakte ook kleine zeereizen. Het laadvermogen was 68 ton voor binnenwater en 41 to voor zee.

Een ewer is van oorsprong en Noord-Duits type schip en voer al rond voordat er sprake was van klippers, aken of tjalken. In de twaalfde eeuw werd al geschreven over de ewer, het havenreglement van Haarlem werd in die eeuw speciaal voor de ewer aangepast. Omdat het één van de snelste schepen in die tijd was kwamen ze veel voor. De Hollandse handelsgeest van de havenmeester zorgde ervoor dat voor dit soort schip een uitzonderlijk hoog havengeld gerekend werd. In oude geschriften wordt de ewer vaak in één adem genoemd met Koggen, Krajers, en Hulken, dus met schepen die niet alleen op binnenwater maar ook op zee voeren.

Ewer Gerhard von Geversdorf

Tot in het begin van de 20ste eeuw, zo tot 1915, werden ewers gebouwd, van hout, ijzer en later van staal. De Bertha is gebouwd als een ijzeren schip met een houten vlak. Waarschijnlijk werd dit gedaan omdat het vlak veel te lijden had op de ondiepe kusten met zandbanken.

In 1991 is het schip opgeknapt en weer zeilend gemaakt als tweemaster. (Zie bovenstaande foto) Het schip was toen totaal onttakeld. Daarna is er weer een minder voorspoedige tijd gekomen voor de Bertha, en is ze weer verwaarloosd. De huidige eigenaar is van plan deze ewer weer goed op te knappen. Er zijn waarschijnlijk nog zo’n 5 ewers in Nederland.

De huidige eigenaar is op zoek naar meer informatie over de Bertha. Alle info over geschiedenis en/of over ewers in het algemeen zijn welkom. Mail hiervoor aan Wouter van Dusseldorp van de Scheepspost.

De Bertha is 21 meter lang en 5,18 meter breed. Ze staat geregistreerd in het Register Varend Erfgoed Nederland.

De Bertha in minder goed tijden: maart 2017 in Schiedam