Nieuws

De Eersteling, een schip voor wonen en werken in 1966

EOC
FVEN

In de Waterkampioen van december 1969 stond een artikel over de Eersteling, een grote hektjalk die was omgebouwd om op te wonen en om mee te zeilen. Het schip kwam in de chartervaart terecht en vaart nog steeds, al 54 jaar. Hiermee behoort het ook in haar huidige vorm tot het Varend Erfgoed.

Tweemasthektjalk
Een schip voor wonen en werken, met de illusie om ook nog eens te zeilen. Dat was het in 1966, toen Paul Boris Zwiers in Zwartsluis de bijna 150 ton metende motorvrachttjalk van schipper Arend Booi kocht. Nu, drie jaar later is de Eersteling de enige in Nederland rondzeilende tweemasthektjalk, die deze zomer niet heeft nagelaten de nodige indruk te maken als hij onder voltuig – zo’n 200 vierkante meter – voorbijschuimde.

Zelfs nu het schip van de winter aan de Ruiterkade achter het Centraal Station te Amsterdam ligt afgemeerd, trekt het met zijn groene romp en hoge masten de aandacht.

Het is allemaal gekomen omdat de 30-jarige schipper er maar niet aan kon wennen dat hij eens zoveel hoog op een flat zou moeten wonen – zeker niet als scheepsbouwkundige, Waarom de Eersteling; waarom zeilen? Voor ons een vraag; voor de heer Zwiers een weet.

Meestal is de liefde voor het water terug te voeren tot de prille jonkheid en dan volgt vanzelf de verdere inspiratie. Zo ook hier: in zijn geboorteplaats Giethoorn, toen hij aan boord van de botter van zijn vader -de bekende kunstschilder Pieter Zwiers – rondpaddelde. Nadat hij de HTS scheepsbouwkunde te Haarlem had doorlopen, ging hij zich meer op het water en de schepen werpen. Hij werkte een paar jaar op de werf van Huisman te Ronduite waar hij assistent-bedrijfsleider was en de aluminiumbouw mee van de grond hielp, en vervolgens bij Verhey te Ossenzijl.

De Eersteling werd in 1908 gebouwd bij van der Werff te Drachten. Met zijn afmetingen van 27 X 5 meter was het destijds een van de grootste stalen tjalkschepen van onze kust- en binnenvaart. In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog maakte het schip verschillende reizen naar de Oostzee.

lees hier het eerste deel van het artikel, met dank aan Walter Haentjes

En hier vind je het tweede deel

Het schip vaart nog steeds in de chartervaart, Kijk hier voor meer info