De Bietentocht gaat van start

21 oktober 2018 gaat de 20e editie van de Bietentocht van start. Een jaarlijkse zeilspektakel met een historisch tintje, georganiseerd door Stichting De Zeeuwse Beurtvaart.

Eind van de negentiende eeuw kwam de bietenteelt in Nederland op gang. Suikerbieten werden altijd in de herfst vooral in Zeeland vervoerd en bijna alles ging per schip. Een adequate motor was niet aanwezig en veel manoeuvres moesten dus ook onder zeil uitgevoerd worden.

Deze herfst wordt de 20e editie van de bietentocht gehouden. Tijdens deze 4 daagse zeiltocht moeten de deelnemers, voor de ogen van vele toeschouwers, deze manier van zeilen zo veel mogelijk toepassen. Hier proberen ze zo min mogelijk de motor te gebruiken. Hoe meer de deelnemers de traditie van de beurtvaart benaderen, des te hoger zal hun klassering zijn.

Extra punten worden dus ook door de deelnemers verdiend wanneer ze andere oude tradities uitbeelden. Deze zorgen tegelijkertijd voor vermaak voor de vele toeschouwers op het droge. Hiermee wordt op een bijzondere manier een puur Hollandse traditie in leven gehouden.

Wilt u ook de tocht komen volgen? De Bietentocht wordt van 21 t/m 25 oktober 2018 gehouden, waarbij de vloot te volgen langs Steenbergen – Yerseke – Zierikzee – Dintelmond – en Willemstad.

Wilt u meer informatie over dit historisch zeilspektakel lezen? Kijk dan hier