Archeologie, Musea en Behoud

De Batavia na vier eeuwen weer bemand

Beleef de 17e Eeuw: de bemanning van de Batavia keert voor één dag terug. Op zondag 18 februari 2024 vindt op het schip de Batavia een speciale re-enactment dag plaats.

Leden van vereniging ‘Equipage De Delft’ brengen het schip van Batavialand in 17e-eeuwse sferen. Het publiek krijgt de kans om aan boord te stappen en de bemanning van het spiegel-retourschip Batavia persoonlijk te ontmoeten.

Tijdens deze bijzondere dag zullen leden van Equipage De Delft in historische kleding demonstreren hoe het leven aan boord er in de 17e eeuw uitzag. De bemanning bestaat uit een scheepstimmerman, burgers, matrozen en ander scheepsvolk, zoals zeesoldaten. Bezoekers krijgen inzicht in het dagelijkse leven van een Oost-Indiëvaarder. Hoe vermaakte zeevaarders zich en welke fascinerende verhalen hebben ze te vertellen? Wat stond er op het menu aan boord en wat dronken ze tijdens de reis? Deze vragen worden beantwoord tijdens deze interactieve reis naar het verleden.

Over Equipage De Delft

‘Equipage De Delft’ beeldt op een authentieke manier de bemanning van onder andere zeventiende-eeuwse schepen uit. De vereniging brengt geschiedenis tot leven en is gespecialiseerd in maritieme levende geschiedenis. Equipage De Delft heeft onder andere bijgedragen aan de film “Michiel de Ruyter” (2015) en de historische dramaserie “Het Verhaal van Nederland” (2022). De leden van Equipage De Delft zijn op zondag 18 februari van 11.00 tot 17.00 uur aan boord te vinden. Het bezoek aan het schip op deze dag is inbegrepen bij de prijs van het standaardticket van Batavialand. Naast de re-enactment dag zijn er tijdens de voorjaarsvakantie nog veel andere speciale activiteiten te beleven.

Over Batavialand

Museum Batavialand is dé plek die het verhaal vertelt van oud land, water en nieuw land. Het begint in de prehistorie, zo’n 7.000 jaar geleden, toen mensen al door het huidige Flevoland liepen. Het museum neemt je mee door de tijd van de woeste Zuiderzee, met zijn rijke scheepscultuur en de zee die vele schepen naar de bodem deed zinken; de overblijfselen hiervan zijn nu te vinden in de grond van Flevoland. Als laatste neemt het museum je mee in het fascinerende verhaal van de inpoldering van Flevoland, waar Nederland uit de voormalige Zuiderzee een geheel nieuwe provincie schiep.

Lees het artikel in de nieuwsbrief van Nauticlink

Voor meer informatie: batavialand.nl

Foto’s: Batavialand