Dankzij inzet vrijwilligers blijven historische schepen varen

De handen gingen vandaag uit de mouwen op het industrieterrein van Zwartsluis. Er werd hard gewerkt aan de botter ZS13 en een oude Doesburger Hollandse Boot. Beide schepen zijn eigendom van stichting Botter ZS13. In het kader van NLDoet kwam ook burgemeester Bilder langs om een handje te helpen.

Zelden verschijnt Eddy Bilder zonder nette pantalon op het toneel, maar zaterdagmiddag kwam hij in werkkleding naar De Kalkovens om zijn steentje bij te dragen aan het varende erfgoed. “Dit jaar gaat de botter niet te water. Groot onderhoud is nodig en we kunnen vanwege de pandemie weinig tochten maken. Daarnaast gaat Zwartsluis Onder Zeil niet door, we kunnen dus mooi doorwerken. Daarom zijn we hier om de week te vinden met een ploeg vrijwilligers”, vertelt Richard van den Berg. De botter ZS13 staat naast zijn loods.

Voor Bilder is het de eerste keer dat hij de botter in deze staat ziet. “Ik heb regelmatig meegevaren, dat wel. Hoeveel werk zit hier nu in?”, vraagt hij aan Richard. “Momenteel zijn we hier om de week. Maar met een houten botter heb je in ieder geval een stuk minder werk dan met stalen schepen”, weet Van den Berg.

Een doesburger

Na een rondleiding is het aan Bilder de taak om aan de slag te gaan met een Doesburger. Van het scheepje zijn er slechts nog twee in Nederland te vinden, waarvan één in Zwartsluis. “Vroeger voeren er duizenden van rond. Dit exemplaar hebben wij als stichting in beheer en is zes jaar geleden compleet gerestaureerd. Het werken aan deze projecten is voor ons niet enkel een gezellige hobby. We vinden het ook mooi en belangrijk om dit soort schepen in de vaart te houden”, vertelt Van den Berg. “Daarbij kunnen we nog wel wat helpende handen gebruiken. Dus mensen die van aanpakken weten en hier vrije tijd in willen steken zijn meer dan welkom”, merkt het bestuurslid op.

Lees het gehele artikel op de bron: Zwartsluis Actueel