Nieuws

Dankzij dit evenement ontvangt Zwartsluis in drie dagen tijd bijna 30.000 bezoekers

EOC
FVEN

Het draait om platbodems, maar er is zoveel meer. Dat maakt Zwartsluis onder Zeil een veelzijdig evenement, waar niet alleen de botenliefhebbers op afkomen. En de belangstelling is groot. In drie dagen tijd ontvangt Zwartsluis naar schatting 25.000 tot 30.000 bezoekers.

Voorzitter Roel Schurink kijkt tevreden naar de aan de Handelskade afgemeerde 23 boten. Met onder meer een zeeschouw, een skutsje, een grundel, Lemster aken, een Vollenhovense bol en een visaak. Ze zijn net terug van het zogenoemde admiraalzeilen op het Zwarte Water, waarbij ze netjes naast elkaar varen in eskaders, groepen van hetzelfde type boot. Met het laten zakken van het fokzeil brengen de schippers een groet aan de organisatie op de ZS13, de trots van Zwartsluis omdat het de oudste nog varende botter is in ons land.

Het admiraalzeilen is een van de activiteiten voor de schippers en hun bemanningen, die van heinde en verre koers hebben gezet richting Zwartsluis. Een dag eerder hadden de boten nog in wedstrijdverband tegen elkaar gestreden. ,,Als waardering verzorgen wij een barbecue voor ze’’, zegt Schurink. De schippers waarderen dat, zo blijkt uit de woorden van Marjan Hogenbirk, secretaris van de Vereniging Schipperskring Rond- en Platbodemjachten.

Gezellige drukte
Ondertussen paraderen de bezoekers langs de boten. Met een vlaggetje worden ze uitgenodigd om aan boord te stappen en kennis te maken met de schippers. Frans Renes heeft nog wel een ideetje voor de volgende Zwartsluis onder Zeil, over twee jaar: een stukje varen met de bezoekers van het evenement. De organisatie wrijft zich in de handen. Roel Schurink rept over ‘een gezellige drukte’. Dat heeft volgens hem te maken met alles wat er, naast de boten, nog meer te doen is tijdens het evenement. Zoals zaterdag een braderie en eerder al een show en toertocht van oldtimers, activiteiten voor de jeugd en een door de horeca verzorgde muziekavond. ,,De kracht van het programma is de veelzijdigheid.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: de Stentor