Nieuws

Coronaregel lijkt doodsteek voor Botterstichting: ‘We liggen helemaal stil’

ELBURG – Het zijn historische scheepjes. Uit de tijd toen het IJsselmeer nog open was en de Zuiderzee heette. De visvangst was in die tijd voor veel inwoners van Elburg en Harderwijk dé bron van inkomsten.

De Botterstichting in Elburg houdt dit cultureel erfgoed in stand. Maar hoelang nog? De anderhalvemeterregel veroorzaakt zware storm. ‘Normaal kan je hier zitten met twaalf mensen’, zo wijst Agaath de Weerd van de Botterstichting aan. ‘Maar als je vaart moet de schipper van het roer naar de mast kunnen lopen bijvoorbeeld. Dan is het onmogelijk om die anderhalve meter afstand te houden.’ Zelfs buiten op het water is dat de gevreesde nieuwe werkelijkheid.

Geld is bijna op
Het in stand houden van een historische botter kost een slordige 40.000 euro per jaar. Om dat te bekostigen, worden botters verhuurd. Verjaardagen, dagje uit met de familie; je kan het zo gek niet noemen of het past op een botter. Maar met de anderhalvemeterregel is het gedaan met de pret. Dan kan er helemaal niets meer op het water. De verwachting is dat dit de doodsteek kan worden voor de historische botters.’Op dit moment liggen we helemaal stil’, zegt De Weerd. ‘Het is dat we een spaarzame stichting zijn, zodat we nog enig vlees op de botten hebben, maar dat geld is volgend seizoen op.’

Lees het gehele artikel met video op de bron: RegioTV Tiel