Corona of niet: vrijwilligers knappen sleepboot op

De landelijke actiedag van NLdoet zou vandaag op honderden plaatsen in Nederland vrijwilligers bij elkaar brengen om de handen uit de mouwen te steken, maar vanwege het coronavirus werd het afgeblazen door het Oranjefonds. Bijna overal werd daar gehoor aan gegeven, maar niet in Bruinisse. Daar ging het opknappen van de Dockyard III toch door.

Vijftien vrijwilligers hadden zich via de website van NLdoet opgegeven voor het onderhoud aan de stoomsleper, maar de meesten zegden ook weer af. “Toch uit angst voor het coronavirus”, zegt initiatiefnemer Alexander Rokven. “Ik snap dat aan de ene kant wel en wij hebben ook allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, maar aan de andere kant vind ik dat vrijwilligersorganisaties ook gewoon door moeten pakken en dat potentiële vrijwilligers zich niet bang moeten laten maken.”

Geen seconde getwijfeld
Hugo Verkerke uit Zonnemaire was één van de handvol vrijwilligers die vandaag kwam helpen. “Ik heb er eerlijk gezegd geen seconde over getwijfeld. Gewoon doorgaan zou ik zeggen. Bovendien vind ik het heel belangrijk dat dit schip blijft varen. Mijn kleinzoon Lukas is ook meegekomen om te helpen.”

Met het kleine groepje vrijwilligers werden de kranen van de pomp van het schip gecontroleerd en onderdelen werden schoongemaakt. “Maar er is altijd veel werk aan het schip”, zegt Rokven. “Als je tien klusjes doet komen er 26 bij. Daarom zijn we hier elke zaterdag bezig. Mensen die willen helpen of in het schip willen kijken zijn welkom.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Zeeland

Foto: Willem Kruit