Controleer je GPS

Het Agentschap Telecom adviseert gebruikers van GPS om te controleren of deze nog naar behoren werkt. In de nacht van 6 op 7 april vond de ‘GPS-omwenteling’ plaats, waarbij het telsysteem van GPS-systemen op nul wordt gezet. Mogelijk raken apparaten die gebruik maken van GPS hierdoor in de war. Een eenvoudige controle laat soms een foute datum op de GPS zien. De GPS op de foto houdt 9 augustus 1999 aan. Misschien is deze GPS ook al zo oud, maar een accurate positie komt er niet meer uit.

GPS-omwenteling
De GPS-omwenteling is het gevolg van het telsysteem van GPS, zo laat het Amerikaanse Homeland Security in een verklaring weten. Het telsysteem kan slechts 1024 weken (19,7 jaar) aan en moet daarna weer op nul beginnen. De Amerikanen spreken dan ook van de GPS Week Number (GPS WN) Rollover. Omdat de telling op 6 januari 1980 is gestart, is er in 1999 ook als eens een omwenteling geweest. Nu zal de telling op 7 april 2019 weer opnieuw starten.

Controleer je GPS
Agentschap Telecom vergelijkt het met de telling van oudere auto’s vroeger, als de kilometerteller na 99.999 km weer oversprong op 0 km. Het effect bij GPS-apparaten zoals navigatiesystemen kan zijn dat ze in de war raken omdat de tijd verandert. De meeste moderne systemen zullen waarschijnlijk zijn voorbereid op de GPS-omwenteling, maar oudere systemen raken mogelijk in de war. Het advies is dan ook: controleer of je GPS en navigatie nog naar behoren functioneren.