Nieuws

Collectie historische scheepswerf De Delft verkocht

Alle spullen zijn verkocht en het meeste is zelfs al opgehaald. Het is het definitieve einde voor de historische scheepswerf De Delft, in Rotterdam-Delfshaven. “Ontzettend triest dat een prachtig project ten einde is gekomen”, zegt interim-directeur Johan Breukels.

De historische scheepswerf werd bijna twintig jaar geleden in het leven geroepen. Sindsdien werd gewerkt aan een replica van het historische oorlogsschip ‘Delft’. De afgelopen jaren was daar ook een leerwerkbedrijf bij betrokken.

De werf verkeerde al jaren in zwaar weer. Zo werd de subsidie van de gemeente Rotterdam in november 2018 stopgezet, omdat er te weinig bezoekers op de werf kwamen. Eind 2018 werd definitief het faillissement uitgesproken. De spullen op de werf zijn daarna via een veiling verkocht.

“Ik weet niet precies wat de veiling opgeleverd heeft, maar je komt toch wel uit op ruim boven de honderdduizend euro”, zegt Breukels. “Aan de ene kant was er gereedschap, werkbanken, maar ook veel uit de museale collectie zoals scheepsmodellen, marquettes en schaalmodellen.”

De scheepswerf was vooral bekend van de replica van De Delft, die na al die jaren nog altijd niet af is. Een Groningse ondernemer heeft het opgekocht op de veiling. “Hij gaat het demonteren, verplaatsen en vervoeren naar Scheemda in Groningen”, zegt Breukels. “In een oude strokartonfabriek wil hij het herbouwen.”

Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond