Nieuws

Bunschoter botters gered door financiële steun van provincie Utrecht

FVEN
EOC

Er is een flinke financiële opsteker voor de bruine vloot, die zwaar getroffen is door de coronacrisis door gemis van passagiers. Het varend cultureel erfgoed lijkt ermee gered van de ondergang. De provincie Utrecht, waaronder Bunschoten valt, is bereid de eerste steunronde van vorig jaar opnieuw open te stellen.

Bij Nederlands grootste bottervloot in Bunschoten is de druk van de ketel door de recente handreiking van de provincie. De eerdere aanvraag was te ingewikkeld, waardoor het gros buiten de boot viel. Per 1 februari kunnen de booteigenaren weer in de papieren duiken, maar dan wel met niet al te moeilijke boekhoudkundige vragen.

,,Wij zijn heel blij dat de provincie het alsnog wil corrigeren met een versnelde procedure. Het is heet van de naald. We hebben het eind vorige week gehoord. Het is binnen een maand rond, wordt gezegd. Vorige keer werd maar aan één bottereigenaar steun toegekend”, aldus voorzitter Marc Schoonebeek van de Stichting Museumhaven Spakenburg.

Mona Keijzer
Ook politiek Den Haag vindt dat er snel iets gedaan moet worden voor de instandhouding van het varend cultureel erfgoed. Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer voor economische zaken is dinsdagmiddag in de Tweede Kamer aan de tand gevoeld door VVD-Kamerlid Aukje de Vries. Zij vindt het te lang duren. ,,De schippers zijn de wanhoop nabij en moeten snel het geld op de rekening krijgen”, zei ze. Sinds vorig jaar september zou er al vijftien miljoen euro beschikbaar zijn voor 400 tot 500 Nederlandse botters en houten chartervaart. Keijzer liet weten dat de regeling voor het verkiezingsreces klaar is, maar dat die daarna nog naar de Europese commissie moet. De steun van het Rijk zal dus nog wel even duren.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD premium, alleen voor abonnees