Bunschotense botterschippers kiezen weer het ruime sop

Schippers in Bunschoten-Spakenburg hebben er reikhalzend naar uitgekeken en vanaf vandaag is het dan zover: de start van de toeristische vaartochten. De eerste botter vertrok vanmiddag om twaalf uur met de eerste tien passagiers. “We hebben er heel lang op moeten wachten, dus laat maar komen. Eindelijk!”, vertelt botterschipper Steven Koelewijn.

Hecht Spakenburg, bottereigenaarsvereniging De Bruine Vloot en Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg gingen eind juni met de gemeente om tafel om te praten over een eventueel coronaprotocol. Dat zorgde ervoor dat de botters vanaf vandaag weer konden gaan varen.

De tocht gaat wel iets anders dan normaal. De passagiers moeten eerst hun handen ontsmetten, anderhalve meter afstand bewaren en het zeil blijft omlaag. Dat zorgt ervoor dat de schipper zo min mogelijk hoeft te lopen, maar ook dat de boot de hele tocht motorisch wordt aangedreven.

‘Seizoen is al weg’
Door de coronaregels lag de bottervaart maandenlang stil. “Deze uitstapjes zijn leuk, voor onszelf en ook een beetje voor inkomen. Maar normaal heb je al een heel seizoen achter de rug, want alle Zuiderzeeplaatsen hebben evenementen. Die zijn afgeschaft tot september, dus het hele seizoen is in principe weg”, zegt Koelewijn.

Lees het gehele artikel met video op de bron: RTVUtrecht