Infrastructuur

Brug bij Museumhaven Amsterdam ‘verstoort open karakter en beschermd aanzicht’

EOC
FVEN

Over het Oosterdok, nu nog een weids water nabij het Scheepvaartmuseum, is een brug gepland, dwars door de Museumhaven. Daar schrokken ze zich rot. „Die brug is helemaal niet nodig.”

„Als hier een brug komt, dan verandert het Oosterdok in een boerensloot”, zegt Ianthe van der Hoek, met haar man Maarten eigenaar en bewoner van zeetjalk Annechiena Willemiena. Aan de oostzijde van de NEMO-pier, in het Oosterdok, ligt een van de maritieme parels van de stad, Museumhaven Amsterdam. De gemeente en Bureau Marineterrein willen het terrein via een brug verbinden met deze pier – een geplande brug die dwars door de Museumhaven zou lopen. De zorgen en verontrusting zijn groot.

De Museumhaven telt een collectie van 21 schepen die varend cultureel erfgoed is. Zo voer de Annechiena (1893) op Scandinavië. Honderd jaar geleden al lag ze in de Amsterdamse haven. Maarten van den Hoek benadrukt „de noodzaak van het open karakter van het Oosterdok, zowel voor beschermde aanzicht van de bufferzone UNESCO Werelderfgoed als om met onze schepen te kunnen varen”.

Artur Jaschke Vereniging Museumhaven Amsterdam: “Die brug kan alleen als de Museumhaven opschuift of verdwijnt. Met dat laatste maakt het Marineterrein wel zijn eigen maritieme verleden kapot

‘Complete verrassing’
Onlangs werden de bewoners van de Museumhaven onverwachts geconfronteerd met een besluit van verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt (D66): Infokrant Marineterrein van november 2020 geeft een toekomstbeeld van het gebied met daarin ingetekend „een extra fiets- en loopbrug naar de IJtunnel/NEMO-landtong” over de Museumhaven. De route loopt dan verder naar Oosterdokseiland en Centraal Station.

Lees het gehele artikel op de bron: NRC

Foto: Museumhaven Amsterdam