Nieuws

Breeuwen is kwestie van hard meppen

FVEN
EOC

In dit geval gaat het om de botter MK 63, met als breeuwers-van-dienst twee bestuursleden van de stichting die de Hoornse Botter beheert: Aernout de Sitter (vooraan) en Mart Sevenhuijsen. In de hal van de Enkhuizer jachtwerf Stofberg slaan zij de kieren tussen het nieuwe hout dicht met hennep en pek.

Het 108 jaar oude statige schip was lang eigendom van Hoornaar Peter Dorleijn. Binnen enkele maanden moet de botter weer varen.
Overigens: die plank, dat heet dus een huidgang. Want als het om vaktermen gaat, is het logisch dat Hoornaar Peter Dorleijn erbij is. Hij was ooit de trotse eigenaar van het houten bedrijfsvaartuig en geldt in ’Botterland’ als de enige echte deskundige als het gaat om de bouwwijzen en de technieken die bij een botter horen.

De 83-jarige kwiekeling op klompen besloot enkele jaren geleden dat de beste manier om juist deze fraaie botter in stand te houden, zat opgesloten in het onderbrengen van de drijvende liefde bij een stichting. Zo is niet alleen het eigendom verzekerd en blijft het schip in Hoorn. Dorleijn is ook in staat om een groepje bottergekken nog zijn eigen omvangrijke kennis van zaken over te brengen.

Eiken
In de hal bij de scheepswerf Stofberg in Enkhuizen staat de MK 63 op grote steunen. Droog, uit zijn element. Delen van de huidgang ontbreken, maar goed is te zien dat er nu forse stukken eiken voor terugkomen. En niet in delen, zoals dat ooit in 1963 is gebeurd. ,,Dat waren de eerste reparaties, die ik zelf heb uitgevoerd toen ik het schip net had gekocht”, bekent Dorleijn. ,,Maar ja, je werkte met het hout dat er was en het aanbod was beperkt…”

De nieuwe delen zijn beetje bij beetje op maat gemaakt. Net zo mooi is het ’branden’ van het eikenhout, zodat de juiste kromming er in trekt. Tegelijkertijd is de hand van Dorleijn ook zichtbaar op de imposant dikke spanten, waar wiggen met vers eikenhout worden geplaatst om het allemaal nog beter en strakker te laten passen. ,,En geen ijzeren nagels meer, maar nu van roestvrij staal”, aldus Dorleijn. ,,Want dat deed de zaak ook geen goed.”

Kieren
Een nieuwe huidgang aanbrengen is één ding, maar dan moet die centimeters dikke houten huid ook waterdicht zijn. Tussen de houten delen zijn kieren. En die moeten dicht. Dat wordt dus een kwestie van ouderwets degelijk breeuwen. Een klus voor Aernout en Mart, die met een forse hamer lange strengen hennep in de kier slaan.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD-premium