Brandarisvrouw zet eiland in lichterlaaie
Lichtbaken ’De Brandaris’ op Terschelling staat zelf in de schijnwerpers sinds vuurtorenwachter Nicolette van Berkel beweert door collega’s te zijn weggepest. Maar in de slagschaduw van het 56 meter hoge rijksmonument klinken verhalen over intimidaties, smaad en roddels waarmee de klaagster juist zélf haar mede-eilanders doet sidderen.
De charismatische Van Berkel is begin dit jaar ’hot’. Het lichtblonde uithangbord van Rijkswaterstaat, dat de Brandaris in programma’s als Willem Wever zo’n frisse uitstraling geeft, klaagt in RTL Late Night en menig krantenkolom welbespraakt haar nood. Woedend is de nautisch verkeersleider omdat zij als klokkenluider ziekgemeld thuis zit, terwijl de door haar als jaloers gekenschetste collega’s ongestoord doorwerken.
De mediahype mist zijn uitwerking niet. Alom wordt schande gesproken over Rijkswaterstaat (RWS). Onder druk van de publieke opinie en kritische Kamervragen, vormt de beheerder van de Brandaris een nieuwe onderzoekscommissie, die binnenkort rapporteert over het arbeidsconflict. „Tot die tijd zeggen we er niets over”, aldus RWS-zegsman Jaap Folkerts.
In afwachting van de bevindingen staan op het doorgaans zo gemoedelijke Terschelling voor- en tegenstanders van Van Berkel lijnrecht tegenover elkaar. De ’Brandaris-oorlog’ woedt voornamelijk op Twitter. Volwassen mensen bestoken elkaar al maanden met vinnige en intimiderende teksten waarin ze elkaar voor rotte vis uitmaken. „Het gaat er heftig aan toe”, zo signaleert ook burgemeester Bert Wassink van het Waddeneiland.
’Twintig aangiftes van belediging’
Wat heet: „Inmiddels liggen er twintig aangiftes van mensen wegens onder meer belediging”, zo meldt zegsman Anne van der Meer van het politiekorps Noord Nederland. Voor nader onderzoek stappen rechercheurs en een officier van justitie eind maart op de veerboot naar Terschelling om alle aangevers te horen. De ook uitgenodigde Van Berkel komt niet opdagen, ofschoon aan haar eis is voldaan dat de kwestie niet wordt overgelaten aan de volgens haar mogelijk vooringenomen eilandpolitie.
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€ 0,29)