Nieuws

Brand op museumschip “Friederike von Papenburg”

FVEN
EOC

Het museumschip “Friederike von Papenburg” ligt permanent in de hoofdgracht van de stad, direct bij het stadhuis. Het museumschip is zaterdag bij een brand zwaar beschadigd. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

De “Friederike von Papenburg” is een houten replica. Het werd in de jaren tachtig opnieuw opgebouwd door potentiële scheepsbouwers in de trainingswerkplaats van de scheepswerf Papenburg Meyer volgens oude bouwplannen. De tweemast brik maakt deel uit van een openlucht maritiem museum. Het dient tevens als filiaal van het VVV-kantoor van de stad en is een populair fotomoment. Het Schifffahrts-Museum heeft een zes-tal replica’s in Papenburg liggen.

Schip zwaar beschadigd
Een woordvoerder van de brandweer vertelde NDR dat het grootste deel van het interieur van het schip was verwoest. Het voorste gedeelte is volledig uitgebrand. Er is ook een kamer die de burgerlijke stand van de stad Papenburg gebruikt als trouwzaal. Volgens de politie is daar de brand uitgebroken. De binnenruimte moet zeker volledig gerenoveerd worden, aldus de woordvoerder van de brandweer. Er was echter geen risico dat het schip zou zinken, omdat de brik onder water op een betonnen plaat is bevestigd. Mensen raakten niet gewond bij de brand.

“Het onderzoek is nog maar net begonnen”, zei een woordvoerster van de politie zondagmiddag op verzoek van NDR.de. Volgens experts was het zaterdag nog te vroeg om informatie te geven over de omvang van de schade. “Omdat het een museumschip is, is het veel moeilijker in te schatten dan bijvoorbeeld een auto”, aldus de woordvoerster. Over de mogelijke oorzaak kon nog geen informatie worden gegeven.

Burgemeester hoopt op reparaties
Jan Peter Bechtluft (CDU), burgemeester van Papenburg, hoopt dat het schip weer kan worden gerepareerd. De brik maakt deel uit van de maritieme avonturenwereld die de stad momenteel aan het bouwen is en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NDR