Nieuws

Bouw nagebouwde tjalk in Dordrecht bijna klaar

FVEN
EOC

Al meer dan een half jaar is de Schotse kunstenaar Edward Clydesdale Thomson druk aan het werk in DordtYart. Deze nagebouwde tjalk van ruim 15 meter lang maakt deel uit van het project Rivier, boot, stad. Als alles volgens planning blijft verlopen, wordt de tjalk in oktober door de straten van Dordt gesleept. Daarbij is het de bedoeling dat het schip hele stukken verliest en uiteindelijk in het Hof van Nederland terecht komt.

De inspiratiebron voor de bouw van de tjalk was de Jonge Jacob, een houten hektjalk die in 1858 in de Dordtse Kil was gezonken. Na 150 jaar werd het wrak boven water gehaald en geconserveerd. Een uniek schip dat model staat voor duizenden houten tjalken die in de 19e eeuw voor het vervoer in Nederland zorgden. Een deel van de Jonge Jacob staat tentoon gesteld in het Binnenvaartmuseum.

Het bouwproces duurde langer dan Thomson in eerste instantie had gedacht. En niet alleen door Corona. ,,Er is altijd onzekerheid als je met hout werkt, want je weet niet hoe het ergens op reageert. We hebben ander hout gebruikt dan we van te voren hadden bedacht. De soort die we nu hebben gebruikt is zowel lichter, als goedkoper. Daardoor kwamen we wat hindernissen tegen. De vertraging komt dus eigenlijk door een combinatie van deze twee factoren.’’

Verbranden
Als de bouw volgens planning blijft verlopen wordt de tjalk begin augustus naar buiten gebracht, waar ze aan het ‘verbranden’ gaan beginnen. ,,Dit wordt geen groot kampvuur’’, lacht Thomson. ,,We gaan er geen benzine overheen gooien en het in brand steken. We gaan het op verschillende manier aanpakken Op de ene plek maken we kleine brandjes en op de andere plek maken we bijvoorbeeld gebruik van een brandende fakkel. Het is een klusje dat we heel voorzichtig moeten uitvoeren. We zullen er ongeveer een maand over doen.’’

Eendaags evenement
Begin september, na het verbranden, wordt de boot verplaatst naar de tuin van het Dordrechts Museum. Vanaf daar wordt het schip door de straten gesleept met als einddoel het Hof van Nederland. Dit zal gebeuren tijdens een ééndaags evenement dat, voor nu, gepland staat in oktober. ,,We hopen echt dat er honderden, of misschien wel duizenden mensen komen kijken, want het is een uniek evenement. Volgens mij is dit nog nergens anders gebeurd.

Onderweg zal het schip tegen gebouwen aanstoten, waardoor de verbrande stukken langzaamaan afbrokkelen. Na de aankomst bij Hof van Nederland is het project nog niet klaar: de afgebrokkelde stukken worden bewaard en zijn later terug te vinden in de route die de tjalk heeft afgelegd.

Kijk hier voor meer info