Bouw historisch Romeins schip gaat van start

Het komende jaar wordt het atelier Gallery Maritime in Colijnsplaat een soort droogdok. Daar wordt door beeldhouwer Ludo van Well en een groep vrijwilligers een Romeins schip nagebouwd dat een plek krijgt in het dorp. De bouw gaat snel beginnen.

De Caudicaria, want zo heet het type schip, is een vrachtschip uit de Romeinse tijd. Het schip voer vanuit Colijnsplaat naar Groot-Brittanië. Richting het eiland gingen vooral visolie en zout, die daar werden omgeruild voor graan. De boten van ongeveer twaalf meter lang zijn volgens Van Well een belangrijk gedeelte van de Zeeuwse geschiedenis. “Dit is de oudste geschiedenis van Zeeland. Hiermee zijn de mensen begonnen te werken met water.”

Het schip wordt in de loods achter het atelier van Van Well gebouwd en wordt half zo groot als het origineel. Er wordt kunststof gebruikt in plaats van hout, zodat de mini-Caudicaria de tientallen jaren onderhoudsvriendelijk blijft.

Jachtontwerper
Op de werkbank achter het atelier in Colijnsplaat ligt de tekening van het schip al klaar. Deze heeft Van Well zelf gemaakt, omdat hij naast zijn werk als beeldhouwer, ook jarenlang werkzaam was als jachtontwerper.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Zeeland

Afbeelding: Spaans model van het te bouwen Romeinse schip, Enric Juhe Corbalan