Botterstichting neemt afscheid van vrijwilliger Henri Woning

In de Kamper Buitenhaven wapperen deze dagen zwarte rouwwimpels op de masten van de drie botters van de Botterstichting. Een schipperstraditie, gewijd aan vrijwilliger en ondernemer Henri Woning (55) die afgelopen weekend overleed na een lang ziekbed. Vrijdag is de uitvaart, waarbij ‘zijn’ KP118 een rol zal spelen.

Eigenlijk sloeg de vonk tussen Henri Woning en de botters pas op latere leeftijd over; in 2007, tijdens een botterevenement in Spakenburg. ,,Een vriend van hem zei: ‘ga anders een keer een weekendje met de jongens mee, wat kan jou het schelen’’’, weet schipper Martin Woning van de KP118 nog over de eerste keer dat hij zijn neef Henri meekreeg aan boord. 

Het was liefde op het eerste gezicht tussen Henri en de botters, maar ook tussen een passagiere van het bedrijf dat de Kamper botter dat weekend had afgehuurd voor die race. Met Matthanja trouwde hij in april 2013, uiteraard op het dek van de KP118 – een schip dat ook al in een tatoeage op zijn been terug was te vinden.

Komende vrijdag wordt er vanuit De Bastaard aan de IJsselkade afscheid genomen van Henri Woning, de KP118 zal daarbij vanaf de IJssel een belangrijke rol spelen. Schipper Martin Woning zal dan met een lach en een traan aan boord zijn, is zijn verwachting. ,,Met de enorme radio aan die we aan boord hadden ingebouwd, en Henri was nogal van de Nederlandstalige hits. Dan had ’ie aan boord met gasten in no-time het ijs gebroken. Man, we hebben vaak zo verschrikkelijk veel lol gehad dat we echt pijn in de buik hadden van het lachen’’, aldus de neef over het overleden bemanningslid.”