Botterstichting Bunschoten blij met coronasteun van gemeente, maar water staat nog steeds aan de lippen

De gemeenteraad van Bunschoten heeft onlangs unaniem ingestemd met een eenmalige subsidieregeling van 80.000 euro voor het varend erfgoed in het dorp. Het geld gaat naar de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg (SBMS), die het geld moet verdelen voor noodzakelijk onderhoud van de botters. “De gemeente toont nu ballen en voegt de daad bij het woord”, stelt Marc Schoonebeek, voorzitter van de SBMS.

De stichting is samen met De Bruine Vloot en lokaal VVV-kantoor Hecht Spakenburg sinds de zomer met de gemeente in gesprek om tot steunmaatregelen te komen. De botters in het dorp zijn namelijk erg onderhoudsintensief en moeten jaarlijks voor minimaal 10.000 euro vertimmerd worden om ze in de vaart te kunnen houden. De particulieren die een botter hebben of zij die een botter in een stichting hebben ondergebracht zijn ieder jaar afhankelijk van verhuur, evenementen en sponsoren om de boot te kunnen onderhouden. De botters konden vorig jaar pas vanaf de zomer vaartochten maken, terwijl het vaarseizoen normaal in maart begint

‘Gestreste eigenaren’
En juist op die gebieden zagen bottereigenaren afgelopen jaar de geldkraan dichtgaan. “Er zijn zeker een aantal behoorlijk gestreste eigenaren”, stelt Schoonebeek. “Afscheid nemen van het schip is dan soms de meest goedkope en enige oplossing.” De SBMS schat dat de totale derving van de botters op dit moment tussen de 375.000 en 450.000 euro ligt, zonder dat de inkomsten van de scheepstimmerwerf daarbij zijn meegenomen. De gemeentelijke subsidie lijkt daarmee vooralsnog een druppel op een gloeiende plaat.

Toch is het geld hard nodig, want de botters en hun eigenaren wachtten al maanden op steun. Eind augustus maakte cultuurminister Ingrid van Engelshoven bekend 15 miljoen euro uit te trekken voor varend erfgoed in Nederland, maar daarvan is nog niets uitgegeven. En toen de provincie in oktober twee weken lang een overbruggingsregeling openstelde, keurde het van de negen Bunschotense aanvragen ter waarde van in totaal bijna drie ton slechts één aanvraag van zo’n 10.000 euro goed: net genoeg voor het onderhoud van één botter.

Lees het gehele artikel met nog meer info en video op de bron: RTV Utrecht

Afbeelding; screenshot uit de video van RTV Utrecht