Nieuws

’Botters laten afzinken is goedkoper’

EOC
FVEN

Het dreigt pompen of verzuipen te worden voor Nederlands grootste bruine vloot in de historische haven van Bunschoten-Spakenburg. De provincie Utrecht heeft de aanvraag voor coronasteun veel te ingewikkeld gemaakt, waardoor financiële steun voor de botters niet wordt toegekend. Eigenaren luiden de noodklok. ,,Het is voor velen goedkoper om hun schip te laten afzinken, naar de kelder te helpen.” Aldus Marc Schoonebeek, voorzitter van de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg.

,,Bij veertig procent van de eigenaren van de platbodems staat het water tot aan de lippen. Gemiddeld kost zo’n schip vijftienduizend per jaar. Alleen als liefhebberij zou het een wel heel dure hobby zijn. Er komen geen inkomsten binnen, omdat het groepsvervoer tijdens de lockdown niet mag.”

Tweede tranche
Schoonebeek is in onderhandeling met de provincie om ervoor te zorgen dat de eigenaren bij de tweede tranche van coronasteun in april wél gecompenseerd worden.

Volgens de Bunschoter werd de eerste tranche heel laat opengezet en was de aanvraag te moeilijk. ,,Je was wel vier of vijf uur bezig om de aanvraag in te vullen. Je moest een hele bak aan informatie overleggen, die de mensen vaak niet zo precies bijhouden. Het ging over bezoekersaantallen en allerlei ingewikkelde boekhoudvragen. Uiteindelijk was er slechts één eigenaar die wel een tegemoetkoming kreeg. Ook die legt er nog steeds op toe. Het meeste geld is om te overleven. ”

Hij begrijpt wel dat de provincie zekerheid wil hebben dat het geld goed terecht komt. ,,Je moet daarin wel transparant kunnen zijn. Niet dat de eigenaren het geld in eigen broekzak steken.”

Probleem is dat de eigenaren van diverse pluimage zijn: zo is er de stichting zonder winstoogmerk, maar er zijn ook particuliere eigenaren en er zitten vijf botters in een BV.

,,Ook bij rijksregelingen voor coronasteun vallen ze buiten de boot”, aldus Schoonebeek. De Bunschoter gemeenteraad onderkent het probleem en heeft eerder een motie aangenomen om druk op de provincie uit te oefenen. Tot nu toe tevergeefs. De hoop is nu gevestigd op de Stichting Behoud Museumhaven Spakenburg. Die staat meer op afstand en kan met de provincie meedenken over een geschikte regeling.

Schaamrood op kaken
Het zogeheten ’varend erfgoed’ neemt landelijk een bijzondere positie in. De helft van de ruim zestig oude botters die Nederland nog rijk is, ligt in Spakenburg. Volgens Schoonebeek is er contact met een groep erfgoedexperts van de provincie. ,,Bij een kathedraal of oud monument weet je al heel lang hoe je zorgt dat het in stand blijft, maar dat is met dit relatief jong erfgoed wel anders. Voor het eerst worden ze bij de provincie met de neus op de feiten gedrukt. Het schaamrood stond hen op de kaken. Ook zonder corona hebben de eigenaren het al heel zwaar”, aldus Schoonebeek.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees