Botters hebben behoefte aan verjonging

De continuïteit van de vloot: dat thema stond zaterdag centraal bij de zogenaamde ‘winterreünie’ van de Vereniging Botterbehoud. Zo’n zeventig leden en donateurs van de landelijke vereniging kwamen bijeen in de Taveerne op de Koggewerf. De term ‘botterbehoud’ is wat verwarrend, geeft bestuurslid Jaap Schueler toe. ,,Het gaat om het behoud van alle monumentale zeilende visserijschepen.”

Zorgen
Het behoud van de vloot is een probleem dat menig liefhebber zorgen baart. ,,Het kost veel tijd en geld, en onze leden worden er niet jonger op”, aldus bestuurslid Jaap Schueler temidden van veel ‘grijze koppies’ in De Taveerne. Wat dat betreft schuilt er ook een lichtpuntje aan de horizon: zijn vereniging vierde vorig jaar het vijftigjarig jubileum, en dat leverde weer dertig nieuwe donateurs op.

De winterreünie wordt bij voorkeur gehouden in een plaats rondom de voormalige Zuiderzee, en deze keer was na ruim tien jaar Kampen weer eens aan de beurt. De leden en donateurs kwamen uit heel Nederland, van Venlo tot aan Terschelling.

Trots
Vanaf dat Waddeneiland kwam het echtpaar Aike en Geesje Lettinga, in het verleden de trotse bezitter van een kotter. Gezien de leeftijd nu niet meer, moet Geesje Lettinga met lichtelijke spijt in haar ogen bekennen. ,,Maar we zijn nog steeds donateur van de vereniging, de winterreünie is mooi om in een rustig seizoen even bij te praten.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor

RVEN
EOC