Nieuws

Botter uit Urk keert na 68 jaar terug naar watersnood rampgebied

FVEN
EOC

Jaap Schoof (76) is als een kleine jongen zo blij. Een zoektocht naar foto’s en informatie over de vissersschepen van Urk die bij de watersnoodramp van 1953 te hulp schoten bij de evacuatie van bewoners op Schouwen-Duiveland, heeft een schat aan materiaal opgeleverd. Kers op die taart: een schaalmodel van de UK141 en een lijst met de nummers van botters die direct na de rampnacht zijn ingezet. ,,Wie weet kan ik zo zelfs nog uitpluizen door welke Urker boot ik zelf gered ben. Dat zou mooi zijn.”

UK 141, Foto: Jaap Schoof

Op 2 februari 1953 zetten 36 botters van de Urker vissersvloot koers naar Zeeland om te helpen bij het redden van mensen in ondergelopen gebieden. De UK 141 vervult een belangrijke rol, vertelt Schoof. ,,Een aantal boten had zendapparatuur aan boord. Zo ook de UK141 van Hessel Snoek. Hij ontving de berichten van andere schepen en gaf die vervolgens door aan de militaire commandant, die verantwoordelijk was voor de coördinatie van de hulpverlening. Zo konden ze de redders rechtstreeks aansturen; zeggen je moet nu daar en daar heen. Daarom noemde ze hem ook ‘de admiraal’. En wat is er nou mooier dan op een expositie over communicatie een model te laten zien van dat belangrijke radertje in het geheel!”

Het balletje van de UK141 kwam aan het rollen na een oproep in het lokale nieuwsblad Urkerland. Dat bericht werd gelezen door de zoon van de huidige eigenaar, Jelle Visser, van de botter. Hij heeft de boot, die was omgebouwd voor verblijf, gekocht en in zeven jaar tijd volledig in originele staat hersteld. ,,Jelle heeft aangeboden een keer naar Zierikzee te komen”, zegt Schoof met pretlichtjes in z’n ogen.

Maar aangezien een echt schip niet op de bovenverdieping van het Vijfde Caisson past, ging de zoektocht naar een schaalmodel verder. ,,Ik heb destijds in het kader van het oral history project van het Watersnoodmuseum ook drie Urkers geïnterviewd. Toen zag ik dat veel oud-vissers van die kleine bootjes in huis hebben staan. Dan moet er van de UK141 toch ook zoiets zijn? En warempel!”

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor, alleen voor abonnees

Afbeelding: de opgeknapte UK 141, Foto: WSV de Zuiderzee