Nieuws

Bootwerkers

FVEN
EOC

In een loods op de NDSM-werf verbouwen Huib Koel en Esther Way woonboten op maat. Liefst respecteren ze de bestaande vormen van een schip. ‘Mensen willen vierkante meters.’ Alice Boothby

Of Esther Way en Huib Koel, beiden 50 jaar, ook in een zelf ontworpen woonboot wonen? “Ben je mal,” zegt Way. “Daar hebben we toch helemaal geen tijd voor.” Naast het aan de lopende band ‘custom’ verbouwen van woonboten, runnen Way en Koel namelijk ook nog woonwinkel Woodies at Berlin, met vintage design en meubels op maat, én zijn ze de eigenaren van Asile Flottant, een verzameling van zes gerenoveerde boten die dienstdoen als hotelkamer, pal naast café De Ceuvel in Noord.

Ze hadden het zelf niet beter kunnen bedenken toen ze verliefd werden. Koel is scheepstimmerman, Way interieurstiliste. Samen verbouwen ze sinds 2012 woonboten vanuit een loods aan het water bij de NDSM-werf. Zij ontwerpt, hij bouwt. Het stel levert zo’n twee instapklare woonboten per negen maanden op.

Verrijdbare keuken
Met hun jonge team meubelmakers, het merendeel afkomstig van het Hout- en Meubileringscollege in Sloterdijk, kunnen ze alles voor de casco woonboot maken. Van woonkamerbank en visgraatvloer met vloerverwarming tot op maat gemaakte keukenkastjes. Want een woonboot vergt een andere aanpak dan een huis. Zo heb je te maken met andere vormen en materialen en zijn er praktische onhandigheden waarmee rekening moet worden gehouden. Zo is een stuurhut vaak te hoog is voor de Amsterdamse bruggen. Daarom wordt deze in de meeste gevallen pas in de gracht met een kraan op het schip geplaatst.

“Dat een stuurhut niet meer echt wordt gebruikt en de meeste woonschepen niet zelfsturend zijn, vinden de oude schippers natuurlijk ronduit belachelijk,” zegt Koel. “Maar ga daar maar eens aan staan. Varen met zo’n enorm schip door de Amsterdamse grachten – dat is ook niet voor iedereen weggelegd.”

Veel woonschepen die Koel en Way verbouwen zijn niet meer gemotoriseerd. Daarmee win je natuurlijk woonruimte. Way: “We houden van de oudheid van schepen, maar voegen ook graag wat vernieuwends toe.” Koel: “We doen geen copy-paste. We kijken naar de ruimte, maar vooral naar de mensen. Het is een vrij lang proces waar je samen ingaat. Niet zo gek dat we uiteindelijk vaak ook vrienden worden met de mensen voor wie we bouwen.”

Op dit moment liggen er aan de aanlegsteiger twee boten die worden afgebouwd en ingetimmerd: een gestripte klipper uit 1896 en een matzwarte, nieuw gebouwde tjalk voor fotograaf Kadir van Lohuizen. In beide boten liggen al meters kronkelende leidingen voor de vloerverwarming, de nieuwe vloeren komen er later deze week in. In de klipper komt een gietvloer te liggen, Kadir krijgt een houten vloer. Daarna komen de keuken, de badkamer, de slaapkamers en de rest van het op maat gemaakte meubilair. Deze zomer moeten beide boten varen.

Lees het gehele artikel op de bron: Parool via blendle (€)