Nieuws

Bonaire als icoon van Den Helder onvoldoende uitgebuit

EOC
FVEN

Misschien wel meer dan de haven is toerisme een economische motor voor Den Helder, vindt auteur Dick Vries. Door Zr.Ms.Bonaire als een boegbeeld van dit toerisme in te zetten, moet er ook geld voor onderhoud en restauratie te vinden zijn.

Afgelopen week luidde voorzitter Ben Mooiman van stichting De Bonaire de noodklok voor het schip. Er is dringend een half miljoen nodig om de restauratie af te ronden en jaarlijks vergt het monument een halve ton aan onderhoudskosten.

Stichting Erfgoed
Afgelopen jaar is al over de precaire financiële positie van het schip in dok 1 op Willemsoord gesproken met wethouder Keur. De wethouder verwees door naar de directeur van de stichting Erfgoed. Die persoon is nu ruim een kwartaal in dienst op Willemsoord, maar staat niet te trappelen om de financiële lasten over te nemen. Ben Mooiman heeft begrepen dat hij eerst maar eens de restauratie moet afronden. Het is een catch-22, omdat daar wel geld voor moet zijn. Misschien is onderbrengen bij het Marinemuseum als vierde museumschip niet eens zo’n gekke optie. De Bonaire was immers ooit een marineschip.

De Helderse scheepsschrijver Dick Vries maakte samen met Jan Klootwijk het Bonaire-boek. Hij zegt: „Jan en ik dragen de stelling uit dat de Bonaire als icoon van Den Helder zou moeten worden aangemerkt. Kort daarna onderschreef de verantwoordelijke wethouder Keur onze stelling gelukkig zonder enig voorbehoud. Daarmee behoeft het belang van het oude schip voor Willemsoord en Den Helder feitelijk dus geen nadere onderbouwing meer. Kort samengevat gaat het om een uniek technisch-maritiem monument, waarvan het belang direct samenhangt met de identiteit van de stad Den Helder die nu eenmaal wortelt in de zeemacht en de werf Willemsoord.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD alleen voor abonnees