Boek van de week: Paul van Vlissingen en zoon | Ondernemers in stoom

‘Paul van Vlissingen en zoon | Ondernemers in stoom’ is zowel een bedrijfsgeschiedenis als dramatische familiegeschiedenis die zich uitstrekt over de gehele 19de eeuw. Een boek over pioniers die hun tijd ver vooruit waren en met vallen en opstaan een enorme impuls hebben gegeven aan de Nederlandse stoomvaart.

Peter Sigmond, maritiem historicus en auteur van Paul van Vlissingen en zoon | Ondernemers in stoom, neemt ons mee op reis door de tijd: “Reizen naar verre landen kan nu even niet meer, maar reizen in het verleden wel. Voor mij als historicus is het verleden één groot onbekend land. Mijn tijdreis bracht me nu naar de 19de eeuw. Mijn gidsen waren Paul van Vlissingen en zijn zoon Paul Cornelis. Het werd een reis met hindernissen, met hoogtepunten en diepe dalen, die mij in Afrika, Azië en Noord-Amerika bracht. Met perioden van grote rijkdom in Amsterdam tot een blokhut op de prairie van Minnesota.

Paul is een ambitieuze jongeman, een starter die geobsedeerd raakt door de mogelijkheden van stoomenergie. Ik zie hem in Amsterdam beginnen met stoombootrederijen, met een fabriek voor stoommachines. Al snel is dat het grootste industriële complex in Amsterdam. In 1850, als zijn zoon Paul Cornelis de fabriek overneemt, werken er 1400 man. Dan volgt in 1870 een faillissement.

Paul Cornelis vertrekt naar Noord-Amerika om daar graanlanderijen te beginnen. En zo werd hij pionier in Minnesota. Dat mislukt en terug in Nederland wordt hij in Haarlem opzichter in het stedelijk museum (nu Frans Hals Museum). Daar eindigt mijn reis met zijn overlijden in 1906.”

Blader hier door het inkijkexemplaar.

Kijk hier voor meer info en bestellen