Boek over de laatste parlevinker is uit

Wim van Hooren was ruim 44 jaar actief als parlevinker op de Maas, totdat hij als laatste parlevinker van Nederland besloot te stoppen in 2008. Schrijver Jan Peters kwam op het idee om een boek te schrijven over het bijzondere, voormalige beroep van Van Hooren.

Een parlevinker is een kleine supermarkt op het water. In die hoedanigheid was Van Hooren jarenlang van groot belang voor de schepen op de Maas. Van Limburgse vlaai tot een kratje bier, Wim had het allemaal. Omdat de scheepvaarders de laatste jaren steeds onafhankelijker werden, verdwenen er steeds meer parlevinkers. Uiteindelijk was Van Hooren de laatste parlevinker van Nederland toen hij in 2008 met pensioen ging.

Boek over de avonturen van de allerlaatste parlevinker - Binnenvaartkrant
de cover van het boek

Boek over belevenissen
Schrijver Jan Peeters kwam tijdens een wandeling naast de Maas op het idee om een boek te gaan schrijven over de belevenissen van de laatste parlevinker van Nederland. Van Hooren had vooraf nog zijn twijfels over zijn deelname aan het boek. ‘Ik moest voor meer dan vijftig jaar in mijn geheugen gaan graven, en ik heb nooit een dagboek of iets bijgehouden. Maar uiteindelijk ben ik toch blij dat ik besloten heb om mee te werken’, zegt hij.

Zijn vader Jan was degene die als parlevinker begon te varen. De Maas is gekanaliseerd, er komen stuwen om de waterstanden te regelen. Ook in Belfeld is in 1926 zo’n waterbouwkundig kunstwerk in de Maas gekomen. Een ideale plek voor een parlevinker.

Vervolgens gaat het boek verder met belevenissen van Wim van Hooren, waarschijnlijk de laatste parlevinker van Europa en heel zeker de allerlaatste van Nederland. Hierna komen mensen aan het woord die hun levensmiddelen als schipper eerst bij Jan en later bij Wim ingekocht hebben. Het boek eindigt wanneer Wim als parlevinker stopt en de ‘ Time is Money’ een museumstuk is geworden in de havens van Rotterdam en Vreeswijk.

Het boek kost €18,95. Woont u buiten de gemeente Venlo dan bedragen de verzendkosten €4,50

Bestel hier een exemplaar

Afbeelding: Wikimedia