Blote borsten op een schip moesten de zee gunstig stemmen

Over twee weken wordt in de haven van Greenwich Londen een nieuw boegbeeld geïnstalleerd op het beroemde theeklipperschip Cutty Sark uit de jaren 1860. De nieuwe sculptuur, Nannie genaamd, is een nieuw ontwerp, maar zal één kenmerk delen met het door rot beschadigde boegbeeld dat het vervangt: een paar blote blote borsten.

Ook de Clipper Stad Amsterdam heeft een vrouwelijk boegbeeld met een ontblote borst

In het leven van een zeeman werden boegbeelden gezien als geluksbrengers die de geest van het schip vertegenwoordigden en de bemanning beschermden tegen ruwe zee. Zeelui met ontzag voor de oceanen klampten zich vast aan bijgeloof om die grote rollende golven voor de steven een beetje te kalmeren. Onder de voorplecht van een groot zeilschip hing daarom meestal een vrouw. Met wapperende haren en ontbloot bovenlijf probeerde zij vlak boven de snor van het schip Neptunus te kalmeren. Want deze zeegod is een echte man.

Grote boegbeelden aan de voorste punt van de romp, hadden echter een negatieve invloed op de zeileigenschappen van het schip, wat leidde tot steeds kleinere ontwerpen in de 18e eeuw. Tegenwoordig zijn boegbeelden van koopvaardijschepen verdwenen en zijn ze bij de Royal Navy vervangen door scheepsinsignes, grote plaquettes op de bovenbouw met een uniek ontwerp met betrekking tot de naam of rol van het schip.

Het boegbeeld Nannie is een van de meest herkenbare onderdelen van de Cutty Sark. De naam ‘Nannie’ komt van Tam O’Shanter, een gedicht van Robert Burns. Het gedicht was ook de inspiratie voor de naam van het schip, Cutty Sark, die ook wellustig is. Het gedicht vertelt het verhaal van Tam, de boer, die een groep heksen tegenkomt in Alloway Kirk – inclusief de mooie heks Nannie die schaars gekleed is, alleen gekleed in een ‘cutty sark’ – een archaïsche Schotse naam voor een kort nachthemd.

Het originele boegbeeld, gemaakt door de legendarische scheepsbouwer Frederick Hellyer, werd eind 19e eeuw beschadigd tijdens een storm. In 1957 is er een nieuw boegbeeld geplaatst, maar dit boegbeeld heeft last van milieuschade en rot.

De nieuwe Nannie met beeldhouwer Andy Peters

Vorig jaar kreeg meester-beeldhouwer Andy Peters de taak om een ​​nieuw boegbeeld tot leven te brengen. Inspiratie voor het nieuwe boegbeeld was gebaseerd op een tekening van de oorspronkelijke ontwerper en bouwer van de Cutty Sark, Hercules Linton, die in de jaren 1860 voor het oorspronkelijke ontwerp was. Aan de hand van de tekening van Linton was het doel om “een figuur van de periode te produceren, die de tijdgeest weergeeft waarin het schip werd gebouwd”.

Op 11 juni wordt het boegbeeld naar de Cutty Sark gebracht en met een kraan gehesen om op het schip te worden gemonteerd. Tot nu toe heeft gCaptain geen bewijs gevonden dat wakkere hipsters een protest plannen, maar dat kan de komende dagen veranderen.

Openingsfoto: het eerdere boegbeeld van de Cutty Sark