Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Bijzondere doorgang bij Museumwerf Vreeswijk

De entree van Museumwerf Vreeswijk kreeg deze zomer eindelijk een scheeps cachet door toevoeging van een losse scheepskop. Het voorschip is van de heve-aak Christina die in de eerste helft van de vorige eeuw onder schipper Adriaan Pieter van Dijk deel uitmaakte van de omvangrijke Vreeswijkse zandwinningsvloot.

Deze maand was het de beurt aan Christina’s laadruim om verplaatst te worden naar de definitieve plek.

Ook dit losse scheepsdeel werd belangeloos en schijnbaar moeiteloos opgepakt door de Nieuwegeinse firma Brouwer, zwaar en speciaal transport BV. Het ruim werd geplaatst tussen twee gebouwen van het binnenvaartmuseum. Daar vormt het binnenkort een unieke, vaste doorgang.

Dit transport werd ook weer gadegeslagen door schippersdochter Eef van Dommelen – van Dijk, haar schoonzus Jopie van Dijk en hun neef Arie Hoogendoorn. Geholpen door medewerkers van de Museumwerf, betraden Eef en Jopie als eersten de Christina-corridor. Voor Eef was dit opnieuw een emotioneel moment door de vele herinneringen aan haar vaders schip die naar boven kwamen.

De komende tijd wordt het scheepsruim verder opgeknapt en deels gerestaureerd en voorzien van attributen die verwijzen naar de zandwinning. De zijschroef ligt al klaar.

Het losse achterschip wordt als laatste aangepakt. Voorzien van een roefje wordt dit de verhalenboot waar bezoekers kennis kunnen maken met de Vreeswijkse zandwinning en de familie Van Dijk.

Behoud
Als een van de weinig overgebleven schepen uit de toenmalige Vreeswijkse zandwinningsvloot is de heve-aak Christina belangrijk plaatselijk erfgoed. De restauratie van het schip bleek voor de Museumwerf onhaalbaar. Daarom is besloten het schip voor haar behoud in drieën te splitsen. Elk deel afzonderlijk krijgt een aparte functie: 1) het voorschip als boegbeeld, 2) het ruim als doorgang en 3) het achterschip als verhalenboot.

Kijk hier voor meer info over de Museumwerf