Nieuws

Bijzonder transport over de Haarlemmertrekvaart

Afgelopen zaterdag, 11 december 2021, voer een bijzonder transport over de Leidsevaart / Haarlemmertrekvaart van Huis te Manpad in Heemstede naar de scheepstimmerwerf in de Klaas Hennepoelpolder op de grens van Warmond en Oegstgeest.

Oude eik met de hand omgezaagd
De anderhalve eeuw oude eikenlaan op de historische buitenplaats Huis te Manpad telde oorspronkelijk meer dan honderd bomen, waarvan er nog maar zo’n veertig over waren, veelal in slechte staat. De laan wordt verjongd volgens het oorspronkelijke ontwerp met 115 nieuwe eikenbomen. Eén van de oude eiken heeft een bijzondere rol, de hoofdrol in de film ‘Van boom tot Boeijer’. Een paar weken geleden is de eik met de hand omgezaagd. Vorige week is de stam met een mallejan en paarden uit het bos gehaald. Afgelopen zaterdag werd de boom op een schuit naar de scheepstimmerwerf gevaren, als tussenstop op weg naar houtzaagmolen De Heesterboom in Leiden. Uiteindelijk wordt met het op windkracht gezaagde eikenhout een traditioneel schip gebouwd.

De schuit werd met vaarbomen op handkracht voorbewogen. Rudolf Le Poole, zevenvoudig winnaar van de beruchte Strontrace, stond aan het speciaal voor de gelegenheid gemaakte roer. Waar mogelijk werd de schuit gejaagd, dus getrokken vanaf de oever. Matroos en scheepstimmerman in opleiding Eike Postma liep in de trekzeel aan de jaaglijn. Bij De Zilk was de oever vrij genoeg om te jagen met paard Vilma van Ron Le Poole van ‘Paard aan het Werk’. Onvoorstelbaar hoe sterk het paard is. Het schuitje heeft nog nooit zo hard gevaren als nu getrokken door Vilma.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Portal

Foto’s: Monique Shaw